Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

142 години от обесването на Левски. Народът отдаде почит

[post-views]

На днешния 19 февруари се навършиха 142 години от героичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. От ранна сутрин благодарните поколения българи се стичаха от всички страни към лобното място на героя, където днес величаво се издига неговият паметник, за да отдадат почит и признателност. Радост и надежда будеше фактът, че и в днешното материално, консуматорско време основните ядра-семейството и училището продължават свещенната традиция да възпитават патриотично малките българчета.
Оказа се, че животът и делото на Васил Иванов Кунчев бяха известни не само на нас българите. Един американец, живещ от 10 години в България, който не знаеше много добре български беше дошъл да отдаде почит на нашия символ на борбата за свобода и правда. Той сподели, че знае много неща за Левски, посещавал е родната му къща в Карлово и е изучавал биографията на Апостола.
За героят, наджвиял времена и епохи, може да се каже всичко. Но, като че ли самият Апостол на свободата, жертвал живота си, за да има български народ и държава описва себе си най-точно с думите: „Ако спечеля, печеля за цял народ! Ако загубя, губя само себе си!“

Най-ново

Единична публикация

Избрани