Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия преразглежда стратегията си за сигурност

[post-views]

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лейен обяви във вторник, че страната й ще преразгледа стратегията си за сигурност през идните години в отговор на опитите на Русия да използва „силова политика и военна сила“ в защита на интересите си, съобщи Ройтерс.
Германия, която 70 години след края на Втората световна война се стреми да заеме по-важна глобална роля, беше в центъра на усилията за намиране на дипломатическо решение на кризата в Украйна, и даде инициативата за налагане на икономически санкции на Москва, припомня агенцията.
„Руските действия в Украйна из основи променят архитектурата на сигурността в Европа“, каза Фон дер Лейен при откриването на дискусия за новата стратегия за сигурност, която трябва да бъде очертана в „Бяла книга“, планирана за публикуване следващата година. В нея ще бъдат дадени детайли за основните принципи в бъдещата германска политика. Ще бъдат взети предвид опитите на Кремъл „да установи геостратегическа силова политика и да използва военна сила за налагане на интересите си“, заяви германският министър на отбраната. „Новата политика на Кремъл започна дълго преди кризата в Украйна и ще ни ангажира още много, много дълго време“, каза Фон дер Лейен. 
Според новата стратегия германската армия занапред ще се фокусира не само върху далечни задгранични мисии, например в Афганистан, но ще бъде по-силно ангажирана в укрепването на отбраната на НАТО.
Германия вече работи активно за засилването на натовското присъствие в Източна Европа. Новите принципи, които ще наследят предишната „Бяла книга“ от 2006 г., ще отчетат и други промени, като въздигането на екстремистката групировка „Ислямска държава“, „Арабската пролет“, климатичните промени и кибератаките, каза още тя.
В отговор на действията на руския президент Владимир Путин германското външно министерство ще инвестира милиони евро в създаването на нов институт за изучаване на постсъветските държави.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани