Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С участието на представителни формирования и военния духов оркестър от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада на пл. „Васил Левски“ в Карлово се състоя възпоменателна церемония. Да се преклонят пред живота и делото на Левски, се събраха родолюбиви карловци, много гости и граждани от цялата страна. На ритуала присъстваха управителят на Пловдивска област Розалин Петков, евродепутати и народни представители, Пловдивският митрополит Николай, представители на държавната и местна власт, кметове на общини и населени места от региона. 
„През всички режими, обрати, правителства, страсти, омрази, разединения само един обединява народа  и той има много имена – Левски, Дякона, Апостола, но той е единствен“,  заяви в  словото си  вицепремиерът Томислав Дончев. Преклонението пред паметта на Васил Левски завърши с поднасяне на венци и цветя от официалните лица, граждани и гости на град Карлово и 10-минутни илюминации.

В НВУ се поклониха пред паметта на Апостола

Майор Иванка Георгиева
С военен ритуал и поднасяне на венец пред паметника на Васил Левски в Националния военен университет бе отбелязана 142-рата годишнина от гибелта на Апостола – обявен за патрон на Военното училище преди седем десетилетия. За делото и личността на великия българин говори старши сержант курсант Десислава Ненова. 
По-късно почетен караул от НВУ „Васил Левски“ и представители на управлението и академичния състав участваха в общоградското поклонение пред паметника на Апостола в центъра на Велико Търново. Там слово произнесе началникът на Националния военен университет бригаден генерал Тодор Дочев. „Навършват се 142 години от обесването на Апостола на българската свобода Васил Иванов Кунчев – българин, карловец, дякон, учител, светец, легионер, революционер, историческа личност, герой… Но не герой на своето време, а герой на сакралното време, обитавано от достойните, дарил живота си на своя род, време, в което няма минало, настояще и бъдеще – има безсмъртие. Знаел ли е някогашният Дякон, че краткият му живот ще надхвърли човешките граници, ще прескочи тленността и ще отиде в безсмъртието? Епохите минават и отминават, а обесеният Апостол е жив. Българската земя вечно ще тръпне от неговите стъпки, оставили в душата й усет за трайност и величие. Бесилото на Апостола със страшна сила проби пръстта и бликналият на това място извор никога не ще пресъхне“.
На 18 февруари 1945 г. със заповед на министъра на войната ген.-лейтенант Дамян Велчев на Военното училище е присвоено името на Васил Левски. Бригаден генерал Дочев припомни, че вече 70 години Военният университет гордо носи името на Апостола. „Зад него стои човекът, вдъхновявал българските офицери с вяра, доказал делата си със саможертва“.

В свещения календар на героите

levski_venec
Пред паметника на Левски в Пловдив бяха поднесени венци и цветя. В ритуала участваха Представителният духов оркестър на ВВС и почетна рота от 91-ви батальон от състава на 55-и инженерен полк.
Цончо Драгански
Винаги е трудно да се пише за Левски, не защото е сложен, а защото е съвършен. Всяка година по традиция на 19 февруари идваме тук, на паметника на Васил Левски в подножието на Бунарджика, за да отдадем почит на великия българин, вписал името си в свещения календар на героите. И да си спомним, че в устоите на националния дух са положени безкористното служене на Отечеството, себеотдаването и саможертвата. Да преоткрием, че свободата не се дава даром, че тя е висшият идеал.
С тези думи започна словото си доц. Кирчо Атанасов на поклонението пред паметника на Васил Левски в Пловдив. В образа му, продължи той, няма нищо излишно. Неговите светли очи и лаконичната му реч не търпят нищо допълнително. В биографията му всичко е извисено над страстите и малките слабости. И въпреки това той не прилича на икона, всичките му действия са пропити от една човещина, която смайва. Едно приближаване до него винаги трогва и смущава, не само защото е безсмъртен, а защото във висша степен – морален. Неговата храброст и неговата скромност са пословични. Безброй са мъжете, загинали в името на свободата, но нейният Апостол е един – Васил Левски, каза Атанасов.

iven_stoqnovВ Карлово представиха книга за родолюбието

Подп. Христо Георгиев
По повод на 142-рата годишнина от гибелта на Васил Левски, в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, председателят на фондация „Васил Левси“ проф. Иван Стоянов представи новата си книга „Московският славянски комитет и Българското опълчение“. Присъстваха военнослужещи от бригадата и председателят на Общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски. 
Преподавателят във Великотърновския университет проф. д.и.н. Иван Стоянов обясни, че книгата е построена изцяло на архивни единици от руските архиви в Санкт Петербург и най-вече от архивните фондове на Иван Аксаков. Ученият подари новата си книга с автограф за библиотеката на формированието, а подп. Станимир Йорданов – зам.-началник на щаба, му връчи благодарствен адрес от името на командира и личния състав на бригадата. 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани