Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заплатите на военните в Унгария скачат с 30 процента

[post-views]

Новият кариерен модел в унгарската армия предвижда повишаване на заплатите със средно 30 на сто от юли 2015 г. и с по 5 на сто през следващите 4 години. Това обяви министърът на отбраната на Унгария Чаба Хенде на годишна среща на висшите военни служители. 
Основни задачи, които си поставя ръководството на страната в областта на отбраната, са въвеждането и прилагането на кариерния модел във въоръжените сили, продължаването на участието в международни мисии, продължаването на модернизацията на военното оборудване с фокус върху закупуването на нови хеликоптери.
Разходите за закупуване на 30 нови хеликоптера са оценени на около 172 млрд. форинта, което е 551 млн. евро. Решението за покупката ще бъде взето от правителството. Темата за обновяването на хеликоптерния парк е била засегната на среща между министъра и новия посланик на САЩ в Будапеща в началото на седмицата.
В изпълнение на ангажиментите от Уелс Унгария е увеличила тазгодишния си бюджет за отбрана с 8,2 на сто, или с приблизително 20 млрд. форинта (667 млн. евро). Предприети са мерки за обновяване и разширяване на военновъздушната база в Папа. Осигурено е участието в мисията на НАТО за въздушен контрол над балтийското пространство. Инсталира се 3D радар в Югоизточна Унгария.
Страната участва активно в ученията по линия на НАТО. За подпомагане на реформата и укрепването на афганистанските национални сили за сигурност Унгария ще предоставя по $500 хил. в периода 2015-2017 г.
В момента Унгария участва в международни мисии с 800 военнослужещи в 12 държави на три континента: Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина, Сомалия, Мали, ДР Конго, ЦАР, Западна Сахара, Кипър, Ливан, Египет, Грузия. Освен това над 100 унгарски военни работят в щаб-квартири и командни центрове на ООН, ЕС, НАТО.
Повече от 60 на сто от участниците са в мисии и операции, водени от НАТО, около 30 на сто – в рамките на ЕС, а 10 на сто – в екипи на ООН.
Най-големият унгарски контингент – 350 души, е в Косово (KFOR). В Афганистан служат 140 военни в пет контингента, включително наблюдатели, групи от специалните сили, логистици. В международната наблюдателна мисия в Синай участват 26 унгарски военни и 16 полицейски служители.
В рамките на общата политика за сигурност и отбрана е било договорено засилване на сътрудничеството и разширяване на обхвата на действие на съвместното военно формирование между Унгария, Словения и Италия. Унгария има техническо споразумение с Великобритания, Латвия и Литва, което включва и създаването на фонд за участие на източните партньори в обучения.
Унгарското участие в международни мисии и операции ще продължи. В новата мисия в Афганистан – „Решителна подкрепа“, е предвидено страната да участва с повече от 100 военнослужещи. От средата на 2015 г. Унгария ще поеме охраната на въздушното пространство над Литва, Латвия и Естония по мисията Baltic Air Policing с 4 изтребителя „Грипен“ и 90 души контингент. Продължава и участието на унгарските военнослужещи в силите на НАТО за бързо реагиране и във Вишеградската бойна група в рамките на ЕС. Отчитайки приоритетно значението на стабилизацията в Западните Балкани, унгарските военни имат готовност за участие в мисии в този регион, главно в Босна и Херцеговина. 

Андрей Рангелов

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани