Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Няма опасност от наводнения в Пловдив

[post-views]

Преди 10 години Марица преля в района на Пловдив и наводни част от кварталите до реката. Има ли опасност това да се повтори? Според началника на отдел „Обществен ред и управление при кризи“ Георги Маринов, изградените диги не позволяват реката да излиза от коритото си и да причини щети на населението. Нивото на Марица в района на Пловдив го следим постоянно. Имаме видеонаблюдение – камерите са разположени на хидротехническото съоръжение, познато на пловдивчани като „Баража“. Там правим измервания и добиваме реална представа как нивото на водата се движи през цялото денонощие, уточни Маринов и посочи, че точно в този момент то е около 120 см. 
Един от критичните дни е бил на 7 февруари. За няколко часа те са се вдигнали с около 50 см. Рязкото покачване предизвикало тревога, защото не се е знаело докъде ще спре. Причината била в контролирано изпускане на язовири.
Нивото на река Марица в рамките на община Пловдив не може да прелее от дъждове. Възможно е само от неконтролирано изпускане на язовири. Затова следим язовирите „Въча“, „Тополница“, и отчасти „Пясъчник“, но те са стабилни и не може да се получи грешка и да се повторят събитията от 2005 г., когато помогнаха военните, спомни си Маринов.
От миналата година община Пловдив има доброволно формирование за първия етап, когато трябва да се укрепят бреговете на местата с пробойни с чували с пясък. На по-късен етап, когато кризата се задълбочи и трябва по-голяма помощ, тогава се прибягва и до военните формирования. Общината има връзка с тях и това е отбелязано в плановете й при кризи и аварии. 

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани