Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обезопасен ли е трудът в армията?

[post-views]

Съветът по условията за труд към МО направи равносметка на резултатите през 2014 г. Зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, взел участие в съвещанието, констатира, че в Сухопътни войски има военни формирования, на които са отпуснати пари, но не са могли да ги усвоят. Причината е, че в рамките на една календарна година не могат да се проведат 2 обществени поръчки, защото парите идват едва към средата или в края є. Според Исмаилов има ясна зависимост: „когато сме имали и отделяли по-голяма сума, тогава пострадалите военнослужещи са били по-малко. През 2013 г. е имало един от най-добрите бюджети за безопасност и охрана на труда – пострадали са само петима. След това броят им нараства“. 
През миналата година 171 945 лв. са отпуснати за подобряване на условията на труд. Предстои проверка, дали тези средства са усвоени от различните видове въоръжени сили и по какъв начин. Да се подготви график на предстоящите ревизии във военните формирования, реши съвещанието на СУТ. 
За да са защитени при изпълнението на ангажиментите си, военнослужещите в БА трябва да разполагат с поне 172 хил. лв. през настоящата година, категорични са експертите по безопасност. 
Разяснени бяха и промените в проекта за нова методика за оценка на риска. Приет беше и план за работата на СУТ. 

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани