Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

boriana_radeva
Боряна Радева
Присъствието на „Ислямска държава“ в Либия става все по-осезателно. Западът отново реагира късно и засега само пожелателно (повече на стр. 20). А предстоят да се вземат важни решения, като например дали да се вдигне оръжейното ембарго за законното правителство в страната. И кой да действа на либийска територия. Ако се вдигне ембаргото, не е ясно кой ще вземе оръжията. Законното правителство с лекота беше изгонено от столицата Триполи от опозиционните милиции. Засега като че ли Западът иска да натовари с решението на проблема Арабската лига. Само че застрашена е преди всичко Европа и на първо място Италия. Ислямистите вече декларираха, че тяхна цел е Рим. 
САЩ също обикалят около проблема. Обама призова мюсюлманските общности в страната да поемат отговорност за членовете си (стр. 21). Всъщност САЩ нямат проблем със своите граждани, изповядващи религията на Мохамед. Такива проблеми има Европа, където на религиозен екстремизъм се оказват подвластни второ-трето поколение местни мюсюлмани. 
Ето защо, ЕС трябва да поеме ангажимента за една война в Северна Африка. Но не както предишния път – само за бойните действия, а и за следвоенните. Защото Северна Африка е разделена от Европа само от Средиземно море, а САЩ имат само стратегически интереси в района.

Най-ново

Единична публикация

Избрани