Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

12 европейски държави предлагат мерки срещу хибридните операции

[post-views]

Ние вече сме мишена на хибридни операции. Те не са новост, но това, което се промени, е комбинацията от воля, отдаденост, мащаб, бързина, сложност и ефективна координация на пълния спектър от инструменти за въздействие. Това се казва в доклад, изготвен от 12 европейски държави, обединени в т. нар. Северна група. Тя включва Великобритания, Полша, Холандия, както и скандинавските, и балтийските държави. Документът е озаглавен „Хибридните операции и нашият отговор“. 
Хибридните операции са предприемани активно както в непосредствена близост до Северна Европа, така и в по-отдалечени райони – от Русия срещу Украйна, но и от „Ислямска държава“ и други терористични групировки в Близкия Изток и Африка. Те комбинират конвенционални военни средства с подривни, често скрити, действия. Играят на струната на неопределеността, така че целите им могат да бъдат постигнати чрез дестабилизация, без да последва военен или някакъв друг отговор от страна на международната общност. 
Хибридните операции се целят в отслабването на нашата решителност и твърдост, се казва в доклада на Северната група. Те усложняват управлението на границите, медиите, критичната инфраструктура, както и мрежите, и информационните системи, като използват гражданско и политическо вмешателство, за да повлияят на процеса на вземане на решения в областта на вътрешната и международната политика. 
12-те държави отправят призив за развиване на способности за отговор на хибридни операции, както и на повишаване на устойчивостта на засегнатите европейски общества. 
Европейският съюз трябва да включи в действие своя потенциал за борба с хибридни операции. За целта е нужно да се укрепи координацията както вътре в ЕС, така и между Европа, и останалите държави, и да се действа едновременно във всички възможни области – военна, икономическа, международна и дипломатическа. 
Важен момент в предложението на Северната група е идеята за „интернационализация“ на борбата срещу хибридните операции, като се постигне координация между ЕС, НАТО, ОССЕ и Съвета на Европа. Идентифицирани са и конкретни области, в които трябва да се действа. На първо място това е по-доброто разбиране на същността на заплахите, надвиснали над европейските общества. Необходимо е и засилване на обмена на информация и оценки за рисковете, както и увеличаване на инвестициите в регионалната експертиза. Хибридните операции трябва да бъдат взети под внимание в процеса на обучение, тренировки, отбранително планиране и кризисен мениджмънт в държавите от Евросъюза. 
Северната група препоръчва усилена работа за изглаждане на системи за ранно предупреждение, повишаване на нивото на енергийна сигурност и киберотбрана, защита на критичната инфраструктура, наблюдението на границите. При това капацитетът за борба с хибридните операции трябва да се гради на две нива – национално и общоевропейско. 
Ние трябва да сме активни, а не проактивни, казват представителите на 12-те и поставят акцент – информационната среда в ЕС трябва да бъде такава, че да ограничава възможността за операции от арсенала на хибридната война. Важно е създаването на собствен наратив (разказ) за актуалните събития и налагането му в обществото, за да бъде противодействано на външния наратив. 
Северната група апелира и за укрепване на европейските способности за военен отговор, включително чрез прилагането на решенията на Европейския съвет от декември 2013 г. и на Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс през миналата година. 

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани