Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Колко души от МО ще бъдат съкратени ще е ясно до средата на месец март

[post-views]

До средата на март ще стане ясно точно колко души ще бъдат съкратени. Това стана ясно от отчета на 100-те дни на управление на министъра на отбраната Николай Ненчев. Условието за това дали ще има съкращения на 4600 души е актуализирането на бюджета за отбрана, и то в частта му за персонал. До момента е сигурно едно – ще има 10 процента намаляване на разходите за персонал на МО и подчинените му структури. То ще засегне ИА Военни клубове и военнопочивно дело, Информационният център на МО и Института за перспективни изследвания в отбраната.
Според министър Ненчев ведомството се е превърнало в една тежка административна машина, където често няколко човека са натоварени с една и съща функция. Tой добави, че неодобрява практиката, пенсионирани военни да се назначават като цивилни служители в министерството и по този начин да възпрепядстват назначаването на по-млади кадри.
Ако не като съкращения на хора липсата на средства ще удари върху социалните придобивки на работещите в отбраната и по-конкретно – намаляване на порциона.
До 9 март трябва да са готови мерките за оптимизиране разходите на МО. В ход е подготовката на Програма за структурни и функционални реформи, която да обхваща текущата 2015 г. и периода до 2017 г.

Най-ново

Избрани