Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ИЦ на МО стана домакин на дискусия, посветена на борбата с ксенофобията и езика на омразата

[post-views]

Ксенофобията срещу мултикултурализма след Шарли Ебдо. Това беше темата на дискусия, домакин на която беше Информационният център на Министерство на отбраната. Форумът е провокиран от поляризацията на мненията в обществото след кървавия атентат във френската редакция. Основната цел, която обединява участниците е намиране на превенция срещу езика на омразата и ксенофобията.
Професор Владимир Чуков, който беше един от основните участници, беше категоричен, че ключът срещу ксенофобията е интеграцията. Той посочи Франция, Германия и Великобритания като водещи страни със своите интеграционни модели, но обърна внимание, че България има собствени културни особености и трудно някой чужд модел би могъл да бъде приложен у нас.
Въпросите за упадъка на агресията и нейната проява като криза на самоидентификацията беше разгледан от домакина на събитието Милко Василев. Според него карикатурите, които предизвикаха атентата в редакцията на Шарли Ебдо, и съдържателно и художествено са примитивни, но несъмнено могат да засегнат религиозните чувства на мюсюлманите с по-нисък културен статус.
Според него сблъсък на цивилизациите няма, но нецивилизованото поведение може да го предизвика.
По време на дискусията беше представен проекта „Обмен на практики и създаване на модел за ограничаване на речта на омразата чрез създаване на култура на толерантност и приемане на различията. Той е организиран от „Сдружетие за прогресивна и отворена комуникация“ и ще продължи 14 месеца. Идеята е да се работи и с ултраси и младежи с ксенофобски прояви.

Най-ново

Единична публикация

Избрани