Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кери обвини Русия в систематични лъжи за намесата й в Украйна

[post-views]

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви при изслушването си от Комисията по външни отношения в Сената, че руски държавни представители многократно са го лъгали за подкрепата на Русия за сепаратистите в Източна Украйна. Той подчерта, че Москва е започнала да води най-откритата и мащабна пропаганда от времето на Студената война.„Руснаците бяха твърде постоянни в лъжите си, когато говореха за активността си в Източна Украйна”, заяви Кери.
Русия продължава да отрича да финансира бунтовниците. От заключението на комисията зависи дали САЩ ще започнат да въоръжават украинската армия.
Междувременно Великобритания изпрати военни инструктори в Украйна, които да обучава местните сили за сигурност.
В същото време боевете в Източна Украйна продължават независимо от подписаното примирие преди две седмици в Минск. През деня украинското командване отхвърли твърденията на бунтовниците, че са започнали да се изтеглят от фронтовата линия и ги обвини, че се прегрупират за нова офанзива. От мисията на мирните наблюдатели на ОССЕ също не могат да потвърдят информацията за изтегяленето на тежката военна техника.
СИНХ: Михаел Боцюркив – говорител на ОССЕ
„Не сме в позицията да потвърдим изтеглянето на тежката военна техника, защото не разполагаме с подобна информация. Това, което можем да потвърдим, е, че примирие се нарушава в няколко стратегически места, като Дебалцево, Донецк и Мариупол.
Ако последното примирие претърпи провал, конфликтът в Източна Украйна ще излезе извън контрол, предупреждават анализатори.

Най-ново

Единична публикация

Избрани