Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентът одобри тегленето на 8 млрд. евро нов дълг

[post-views]

Народното събрание одобри ратификацията на нов държавен дълг в размер на 16 милиарда лева. Това стана факт с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, и изненадващо на АБВ, ДПС и Български демократичен център. Разгорещените дебати по заема откри лидерът на ДПС Лютви Местан, който подчерта, че парламентът трябва да вземе информирано решение и предложи дебата по дълга да се отложи за утре, за да се проведат консултации с премиера, опозицията и експерти.
Финансовият министър Владислав Горанов контрира, че мястото където трябва да се представят цифрите и аргументите е Народното събрание. Той направи подробно изложение на финансовото състояние на страната.
Съпредседателят на Патриотичния фронт Влери Симеонов съобщи, че неговата парламентарна група няма да подкрепи вземането на заема, но запазва подкрепата си за програмата на правителството.
В края на краищата, тегленето на новия дълг стана възможно след като от АБВ промениха категоричната си позиция „против“ след като чуха удовлетворителни отговори в изложението на финансовия министър. ДПС и България без цензура също откриха аргументи за промяна на позицията си „против” след изказването на Горанов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани