Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войската облича нови униформи

[post-views]

Нови униформи ще има войската, като договорът с „Интендантско обслужване“ за изработването на лятно и зимно военно облекло ще бъде подписан в началото на следващата година, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. На пресконференция в Министерството на отбраната той 

отчете първите 100 дни

от мандата, в присъствието на заместниците си – Десислава Йосифова и Орхан Исмаилов, както и началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов. По думите на Ненчев новите униформи ще отговарят на всички стандарти и изисквания за качество (още за армейските облекла – на стр. 8 – 9 – б. р.).
Българската армия е добре, тя е стабилна, самочувствието на личния състав е на ниво и сме в състоянние да отговорим на всички предизвикателства на времето, заяви още в началото министърът. Той напомни, че бюджетът на МО за 2015 г. е 978 млн. лв., като същото равнище ще се запази през 2016 и 2017 г. Разходите на МО за 2015 г. са съкратени с 86 млн. лв. спрямо 2014 г. В частта за персонал намалението е със 77 млн. лв. Ако бюджетът на отбраната не бъде актуализиран, ще се наложи от МО да бъдат освободени допълнително 4600 военнослужещи и цивилни. Намалението със 77 млн. лв., по думите на Ненчев, не би могло да бъде компенсирано само от структурите извън БА.
Към 31 декември 2014 г. МО има 

задължения от 119,35 млн. лв.

включително дълговете на ВМА, които са намалени от 130 млн. лв. на 103 млн. лв. В МО се разработват мерки за оптимизиране на разходите. Подготвя се проект за програма за структурни и функционални реформи през 2015 г. и в периода до 2017 г.
Постепенно в годините МО се е превърнало в тежка административна машина, констатира Ненчев. Първите ми впечатления са, че има много структури, които се дублират, поясни той. Основен проблем е лошата практика пенсионирани военни да заемат цивилни длъжности, вместо на тях да се назначават по-млади хора, каза министърът. По устройствен правилник МО е разделено на 14 дирекции с общо 892-ама служители.
В момента се извършва преглед на устройствения правилник на МО и на структурите на пряко подчинение. До 9 март ще бъдат предложени мерки, които евентуално да доведат до 

редукция с 10 на сто

на персонала, най-вече на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”, Информационния център на МО, Института по отбрана и ВМА, заяви Ненчев.
Ще се опитаме да редуцираме разходите за персонал, а не самия персонал, уточни зам.-министър Йосифова. Тя допълни, че има резерви по няколко линии. Едната са местата на хората, подали рапорти за напускане – около 900 за миналата година. Втори резерв е освобождаването на лица, назначени по допълнително разписание на длъжностите – около 1000 души. Третата възможност е освобождаването на лица, добили право на пенсия. Тоест, 

имаме идеи

как да стигнем до това число (4600 позиции – б. р.) и максимално да не засягаме военните формирования, изтъкна Йосифова. Нека направим така, че системата да бъде максимално добра, да бъде оптимизирана, апелира министър Ненчев и отново уточни, че съкращенията биха се наложили само ако бюджетът не бъде актуализиран и не се направят икономии.              (БА)

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани