Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Донецката република може да остане в Украйна

[post-views]

Атентатор самоубиец с кола-бомба се взриви срещу автомобил на турското посолство в Кабул, съобщи Юронюз. 
Инцидентът станал в силно охранявания дипломатически квартал на афганистанската столица пред портите на иранската мисия. Автомобилът на посолството е бил част от конвой, който превозвал турски делегати. Двете посолства – иранското и турското се намират едно до друго в квартала, в който се намират резиденции и посолства. 
По данни на турския генерален щаб е загинал един служител от охраната на турския посланик, а друг турски военнослужещ е ранен. Афганистанските власти съобщават и за загинал афганистански минувач. Целта на нападението е била кола на охраната на посланика Исмаил Арамаз, се казва в съобщението на турския генерален щаб.
Отговорност за атаката веднага поеха талибаните, но изглежда, че са сбъркали турския с американския конвой. В туитър говорителят на талибаните Забихула Муджахид написа, че не са имали намерение да убиват никой от афганистанските граждани. 
Вестник „Миллиет“ уточнява, че атентатът е бил извършен, когато автомобилите са влизали през задния вход на посолството. Това е първата известна атака срещу турска мишена в афганистанската столица, отбелязва Ройтерс. За последните месеци това е втората атака срещу посолство в Кабул. През ноември талибаните атакуваха с кола-бомба автомобил на британското посолство. При инцидента загинаха шестима души. 

Боряна Радева

Най-ново

Единична публикация

Избрани