Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изложба за Чипровските килими

[post-views]

plakat_kilimИнститутът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, съвместно с Историческия музей – Чипровци, Държавна агенция „Архиви” и община Чипровци организират изложбата „Чипровски килими. Традиции и съвременност”. Изложбата е посветена на обявяването на чипровското килимарство като част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, допълват от етнографския музей.
Експозицията е представена в осем зали на Националния етнографски музей в периода до 5 октомври 2015 г. Показват около петдесет старинни чипровски килима от колекцията на ИЕФЕМ-БАН, тъкани преди повече от 200 години и килими от Историческия музей в град Чипровци от миналото столетие. Посетителите ще могат да видят съвременни пана, картини, икони, дрехи и аксесоари, които са изработени със старинната техника на тъкане и мотиви от чипровските килими.
Килимарството в градчето Чипровци, наричано някога „цветето на България”, е занаят с многовековна традиция. Чипровските килими се изработват чрез старинната техника на тъкане на вертикален стан. Първоначално те са изяло от вълна, а от първите десетилетия на ХХ в. се тъкат с памучна основа и вълнен вътък. Преждата за килимите се оцветява с естествени багрила, които придават трайност и необикновена мекота и топлина на тоновете. Организаторите на изложбата предвиждат създаването на детски кът.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани