Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Мисия: Военен лекар“ в Европейския дом

[post-views]

Двама български военни лекари, полк. доц. д-р Венцислав Мутафчийски и полк. д-р Александър Парашкевов от ВМА, участваха в среща – дискусия, в представителството на Европейския парламент на тема „Мисия:военен лекар“, или какво е да си лекар в район с военен конфликт. Идеята е на евродепутата Мария Габриел, която има лични впечатления от райони с конфликти в страни от Африка, а наскоро е посетила Мали. Там наши военни медици работят в европейската тренировъчна мисия.  
Събитието бе организирано и във връзка с наградата на името на Андрей  Сахаров  за свобода на мисълта на ЕП за 2014 г., която получи д-р Денис Муквеге. Гинекологът д-р Муквеге основава клиника в източната част на Конго, за да помага на жените, жертва на сексуално насилие при въоръжени конфликти. Той лекува травмите на  пострадалите при масови изнасилвания по време на гражданската война там.
Зам.-началникът на ВМА по диагностично-лечебната дейност полк. доц. д-р Венцислав Мутафчийски сподели опит от участието си в мисии като хирург в Ирак, Македония и Афганистан. Той е началник на катедра „Хирургия“ във ВМА, президент на Балканския военномедицински комитет и на Балканското научно дружество по военна медицина. Полк. д-р Александър Парашкевов, началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране сподели богат опит както от мисии в страни с конфликти, така и от българската хуманитарна мисия в Хаити. Той е бил в мисии в Афганистан, Ирак, Босна и Херцеговина.
Бяха изложени документални фотоси от участието на български лекари  под пагон във военни и хуманитарни мисии.

Росица Цонева

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани