Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пловдив – начело в престижни класации

[post-views]

Цончо Драгански

„Филипопол – това е най-големият и най-красивият от всички градове в Тракия. Отдалеч блести красотата му и една много голяма река тече съвсем близо до него. Това е Хебър. А градът е дело на известния Филип“. Тези думи са останали през времето от писателя Лукиан, живял през II век от новата ера. А всъщност градът е съществувал и много преди Филип Македонски. Наложило се е мнението на археолозите, че на това място е имало селище още преди седем хиляди години.

kushti_plovdiv
Одеонът при Форума съдържа всички елементи на покрита театрална сграда
Евмолпия, Пулпудева, Филипополис, Тримонциум, Флавия, Пълдин, Фелибе…Имена, които е носил града през вековете и са останали да напомнят на съвременните поколения за едно 

богато историческо минало

Миналата година Пловдив получи престижни отличия. Той стана европейски град на спорта. В класация на в. „24 часа“ и радио „Дарик“ беше избран за най-красив град в България. Един от най-известните туристически портали Lonely Planet го определи в шестицата на градовете, които трябва да бъдат посетени през 2015 г. Безспорно, обаче, голямото признание за Пловдив беше обявяването му от експертно жури за културна столица на Европа през 2019 г.  Номинацията ще бъде потвърдена през май тази година с решение на министрите на културата на заседание на Съвета на Европейския съюз.  Досега, обаче, няма прецедент да не е приеман изборът на журито.

Градът е един от най-старите

не само на Балканския полуостров, а и в Европа. Тук се кръстосват много древни култури като тракийската, славянската, старогръцката, римската, старобългарската…И неслучайно, когато съвременниците се напънат да прекрояват улиците или да строят нови сгради, те често се натъкват на ценни исторически открития, някои от които вече са емблематични за града.   
Едно от тях е археологическият комплекс Небеттепе. През елинистическата епоха на този хълм се оформя естествен стратегически пункт с укрепления, който постепенно се превръща в основен урбанизиционен фактор – акропол. Около него се разполагат жилищни квартали в източното и южното подножие на Трихълмието.  Смята се, че някъде тук се е намирала резиденцията на последните тракийски царе – Реметалк I и Реметалк II.
Античният Форум е един от 

символите

на Пловдив. Разкрит е през 1972 г. По археологически данни се предполага, че е изграден през елинистическата епоха. Разположен е под днешния Централен площад на града. Одеонът при Форума съдържа всички елементи на покрита театрална сграда в правоъгълен обем. Североизточно от Форума е разположена най-голямата базиликална сграда у нас. Базиликата е проучена частично през 1983-1986 г.  Внушителният й обем и богат интериор свидетелстват за изключително представителния характер на сградата. Тя е един от най-забележителните паметници на раннохристиянската архитектура в българските земи.

stadion_plovdiv
Стадионът на Филипопол, известен сега като Римския стадион Фото автора
Античният театър е най-монументалната сграда  у нас от древността. Намира се на южния склон на седловината между Тексим и Джамбазтепе.  Надпис свидетелства, че изграждането на театъра е започнало при император Траян (108-114 г.). Използва се и сега при най-мащабни прояви. Стадионът на Филипопол е разположен в седловината между Сахаттепе и Трихълмието. Запазени са 13 реда седалки, отделени от пистата с висок подиум от масивни, вертикални мраморни блокове. Нумизматичните източници потвърждават информацията, че съоръжението е използвано при провеждането на Питийските, Кендрисийските и Александрийските игри в Античността. След реализирането на реконструкцията от екипа на архитект Румяна Пройкова Римският стадион придоби 

съвършено нов вид

и е привлекателно място за туристите и гражданите на Пловдив.
Източната порта на античния Филипопол се намира в североизточното подножие на Трихълмието. Представлява най-монументалният архитектурен комплекс, включващ оформлението на самата порта с фортификационните съоръжения, улиците, които водят към нея, и казармените постройки. Комплексът е изграден в началото на IV век върху руините на укрепителните съоръжения от II-III век, без да повтаря техния план.
Водоснабдяването на Филипопол се е осъществявало чрез акведукти от селищата Марково и Куклен. Каптажните съоръжения – резервоари и тунели, показват строителни умения и точност. 
Това са само част от забележителностите на Пловдив. А има още много. Някои от тях са крепостната порта Хисар-капия, средновековното водохранилище на Небеттепе, черквата „Св. св. Константин и Елена“, Ламартиновата къща, Чифте баня, кулата на Сахат-тепе и Джумая джамия.
Да се върнем към номинацията на Пловдив за културна столица на Европа през 2019 г.  Амбицията е дотогава Централният площад на града да добие съвсем друг вид, така както е по приетия проект. Но за да стане това, трябва да приключат археологическите разкопки на  Античния Форум, западно от пощата, които продължават вече трета година. Според археолога Елена Кесякова, която е ръководител на обекта, намерените находки са от края на първия век преди Новата ера. Всички те сочат, че тогава Пловдив е бил най-големият и най-богатият град на Балканския полуостров. Вече е напълно ясно и как тези разкопки ще се впишат в облика на Централния площад.
Стига да бъдат осигурени достатъчно средства, за да бъдат завършени.

фото автора

Най-ново

Единична публикация

Избрани