Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Очертава се ново бойно поле в Украйна – Мариупол

[post-views]

Министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република обяви, че е изтеглило 250 единици тежко въоръжение от фронтовата линия в Донбас, съобщи Интерфакс.
Според заместник-министъра на отбраната на сепаратистите – Едуард Басурин, украинската армия е извела от зоната на сраженията едва 24 единици техника.
Макар украинската армия да изтегля въоръжението си, боевете се пренасят по-на юг и вече има притеснения, че следваща жертва на конфликта ще стане пристанищният град Мариупол, коментират от Юронюз. Говорител на украинската армия съобщи, че откъм Луганск, Донецк и Дебалцево няма артилерийска стрелба, но в Мариупол и най-вече в Широкино, на 20 км от града, се стреля по техни позиции.
Сепаратистите пък твърдят, че получават тревожни съобщения, че украинските войски подсилват позициите си по фронтовата линия. От Донецката република съобщиха, че техни позиции в Широкино са били атакувани през последните 24 часа.
Междувременно директорът на Националното разузнаване на Съединените щати Джеймс Клапър, заяви за Франс прес, че Русия иска коридор в Украйна до Крим, включващ вероятно и Мариопул.
„Не смятаме, че Путин иска да завладее цяла Украйна. Той иска територия, състояща се от две източноукраински области, която ще включва коридор към Крим и може би пристанище, по-точно Мариупол“, каза Клапър пред сенатската Комисията по въоръжените сили.

Най-ново

Единична публикация

Избрани