Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството ще работи за размразяване на „Набуко”

[post-views]

Правителството ще работи за размразяването на газовия проект Набуко. Това съобщи министър – председателят Бойко Борисов след като се срещна с президента на Азербейджан Илхам Алиев. Премиерът каза, че скоро вицепремиера Томислав Дончев ще отиде в Брюксел на разговори с Европейската комисия и се надява на пълна подкрепа от страна на Брюксел. Той припомни, че старната ни стриктно е изпълнила изискванията на еврокомисията по третия енергиен пакет. 
Борисов посочи, че проекта Набуко ще осигури на България сто процента диверсификация. Той беше категоричен, че този проект не се разглежда като алтернатива на Южен Поток.  Борисов подчерта, че проекта не е спрял и към днешна дата няма писмено уведомление, че се спира.
Президентът на Азербайджан се похвали с ресурси възлизащи на 2,5 трилиона кубика газ. Той посочи, че европейският пазар е приоритетен за него, а партньорството с България е стратегическо. Алиев заяви още, че Южният газов коридор е най-големият инфраструктерен проект, който се осъществява в Европа и допълни, че се надява в бъдеще България да стане транзитна страна, която да транспортира азерски газ за другите страни от Европейския съюз. Илхам Алиев видя добра възможност за сътрудничество с България и в сферите на бизнес инвестициите и транспорта. Той беше категоричен, че страната ни играе важна роля в развитието на отношенията между ЕС и Азербайджан.

Най-ново

Единична публикация

Избрани