Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Досието Петров“ откри 19-ия „София Филм Фест“

[post-views]

Лъчезар Лозанов

Sofia_ff„Досието Петров“ разказва история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. В годините на комунизма театралният актьор, Александър Петров, по непонятни причини получава забрана да играе в театъра. След падането на режима отново може да стъпи на сцената, открива, че е бил предаден от човека, на когото се е възхищавал – своя учител и близък приятел, професор Богомилов. Получава папка с доносите на своя кумир. Отвратен, актьорът напуска завинаги театъра. Бизнесмен на име Марков, му дава шанс да се справи с трудната ситуация. По време на първоначалното натрупване, на войни между групировки, между кредитни милионери, на банкови фалити, Марков предлага на Петров да оглави нова политическа партия, която ще спаси страната…
„Адаптирах романа на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието“, който ни пренася в разгара на комунизма. Филмът разказва за разрива в обществото, което сме си мислили, че е добре организирано“, коментира Жан-Клод Кариер. „Разбъркано време – заспиваш беден, а на другия ден си милионер. От провинциален адвокат ставаш политически лидер. Но се случва и обратното – от банкер да станеш колбасар. Смяна на битието, на съдбите, подмяна на идеали… Филмът представя света като сцена – какво е да си крал, а след време – шут“, допълва режисьорът Георги Балабанов.
Проектът е представен през 2008 г. на „София Мийтинг“. Тогава Жан-Клод Кариер получи „Наградата на София“ за приноса си към киноизкуството, а фестивалната публика гледа гала- прожекциите. Участват Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков, Валери Йорданов, Валентин Ганев, Богдан Глишев, Малин Кръстев, Георги Новаков, Йосиф Шамли и др. Филмът е копродукция между Германия и Франция, подкрепен от ИА „Национален филмов център“ – България, МДМ – Германия, както и от Фонда за кино към Съвета на Европа – „Евроимаж“. Кариер е сценарист на филмите „Призраците на Гоя“ на Милош Форман и „Улжан“ на Фолкер Шльондорф. Той е един от най-високо ценените драматурзи в киното.Сценарист на Бунюел, той е човекът, създал сценариите за не един филмов шедьовър „Дневникът на една камериерка“, „Този неясен обект на желанието“ и др. По негови сценарии са заснети близо 130 кинотворби, тв филми и сериали. Работил е със знаменити режисьори като Жак Тати, Луи Мал, Пиер Етекс, Фолкер Шльондорф, Жан-Пол Рапно, Патрис Шеро, Жан-Люк Годар, Карлос Саура, Анджей Вайда. 
Сред трофеите на Жан-Клод Кариер е „Оскар“ за сценарий, споделен с Пиер Етекс („Щастлива годишнина“, 1962). „Дневна красавица“ (1967) има „Златен лъв“ от Венеция, „Непосилната лекота на битието“ (1988) има номинация за „Оскар“ за сценарий и награда на Британската филмова академия за екранизация по романа на Милан Кундера, „Тенекиеният барабан“ (1979) е удостоен със „Златна палма“ от фестивала в Кан. През 1986 г. е избран за президент на новосъздаденото висше училище за кино и аудиовизия в Париж (ФЕМИС). 
Георги Балабанов е завършил НАТФИЗ, театрален и филмов режисьор. През 80-те години се установява в Париж, където прави документални филми. С българска тематика са „Граница на мечтите“ за братята Анани и Христо Явашеви, а и за бившите дисиденти в Пазарджик. Работил е в прочутия театър „Слънце“ на Ариан Мнушкин в Париж, както и за тв канал ARTE. Негови филми имат награди от фестивалите в Оберхаузен, Венеция, Париж и Ню Йорк.

Най-ново

Единична публикация

Избрани