Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лазар Младенов: Достойно работим за българската кауза

[post-views]

Веселка ВЕНКОВА

Лазар Младенов е роден през 1956 г. в гр. Струмица. Там завършва гимназия и следва архитектура в Скопие. Занимава се с обществено-политическа дейност от началото на прехода в Република Македония. През 2008 г. учредява неправителствената организация „Български културен клуб – Скопие“, която се превръща в най-активната българска организация в Македония. Председател е на тази организация от основаването й.  Лазар Младенов е семеен, с деца и внуци. Потърсихме го, след като стана ясно, че БККС и Културно-информационният център на българите в Сърбия от Босилеград са заличени от регистъра на организациите на българи, живеещи извън Република България.

– Защо, според Вас, сайтът eurochicago.com проведе задълбочена дискусия около качествата, които трябва да притежава новият председател на ДАБЧ, и проблемите на диаспората, които трябва да се решават отговорно, а не от някоя медия в България?
– Хората, които не са имали контакт с ДАБЧ, не предполагат, че това е значима институция за българите извън границите на съвременна България. Затова вниманието ни към всичко, което се случва там, е изострено. Не ни е все едно каква личност ще води тази толкова важна агенция.

mladenov_lazar– Как сънародниците ни извън пределите на родината си представяте Държавната агенция за българите в чужбина и какъв искате да е нейният председател?
–  Агенцията трябва да е в услуга на българите от диаспората, а не институция за личната суета и позиция за мътни финансови деяния. Човекът, който трябва да ръководи агенцията, трябва да познава диаспората, проблемите на българите извън границите, нуждите им, възможността да са от полза на Отечеството. Той трябва да е широко скроен, със сетива за българските земи извън днешните граници, с обич към кръвните си братя. Човек със съзнание, че трябва да работи в полза на каузата „Майка България“, а не да гледа личния си или интереса на един тесен кръг около себе си. 

– ДАБЧ напоследък сякаш е мащеха за сънародниците ни, от каква агенция имат нужда българите зад граница?
– Ще дам за пример Македония, защото тук живея. Какво прави агенцията за нас? Знаят ли служителите там при какви условия живеят българите в Македония? Знаят ли, че сме на общественото дъно? Знаят ли, че днес няма нито един човек с българско самосъзнание, на какъвто и да е пост в тукашното общество? Защо е така, какво правят те, за да се промени това? Знаят ли какво и как заработват българските фирми с представители тук? Знаят ли, че българската култура скоро изобщо няма да съществува в Македония? За разлика от сръбската, например. Какво се прави, за да се реши този проблем? Въпроси милион, отговори или няма, или се премълчават. Седем години съществуваме като организация и никой не пита как устояваме. А имаме потенциал да се разширяваме, но нямаме финансови възможности, защото всеки от нас е или без работа, или се труди за жълти стотинки. С обществената си активност сме трън в очите на местните власти, а напоследък и на някои в българските институции. Като сме заложили всичко, даже живота си в името на каузата, имаме право и да питаме, защо е така и в чий интерес работят тези хора?

– Защо комисията по избор на нов председател не прие предложението на временните обществени съвети на българите в чужбина в нея да участват и експерти, живеещи извън България?
– На този въпрос трябва да отговорят от комисията. Ние сме подготвени и имаме и потенциал да дадем своя принос в работата на държавните институции, чиято работа е свързана с българите извън България.

– Имате ли обяснение за решението на и. д. председателя на агенцията спрямо Българския културен клуб в Скопие и Културно-информационния център на българите в Сърбия?
– БККС призовава и.д. председателя на ДАБЧ Димитър Владимиров незабавно да поеме отговорност за вредните си действия, като подаде оставка от заеманата длъжност и се откаже от кандидатурата си за нов председател на ДАБЧ. За БККС е шокиращо и недопустимо председателят на ДАБЧ да прекъсва с лека ръка тясното взаимодействие и партньорските отношения между българските институции и патриотични организации на българи, живеещи извън Родината, изграждани с години, труд и последователност. Още по-скандални са ултиматумите на Владимиров БККС да въведе дискриминационни и антидемократични принципи в своя устав и практическа работа.

– Дали Административният съд в София ще уважи жалбата Ви в кратки срокове и каква ще е съдбата на БККС и КИЦ в Босилеград, ако Димитър Владимиров оглави Агенцията?
– Работа на съда е дали ще уважи аргументите в жалбата ни. Решението няма да има директно значение за съдбата на БККС, дори Владимиров да поеме поста председател на ДАБЧ. БККС активно работеше и преди юли 2014 г., когато бяхме приети като членове на Агенцията. Така ще бъде и занапред. Ние сме българи, няма да отстъпим. Имаме идеи и капацитет да правим това, което никой преди нас не е правил през последните 70 години. Скромно, но достойно. Който ни познава, знае това, а защо чиновници като Владимиров,не знаят какво правим, всеки да си прави извод.

– Каква ще е стъпката, която ще предприемете след грубото погазване на Закона за българите, живеещи извън Република България? Имате контакти с ЕП, ЕК, ЮНЕСКО…
– Влязохме в тая битка не по собствено желание. Но когато вече сме тук, няма да отстъпим. Имаме чист образ и няма да позволим никой да си играе с нашата репутация. БККС е организация, която от 2008 г. работи активно за възраждане на българското национално съзнание в Македония, провежда събития в подкрепа на българските наука, култура, изкуство и традиции, както и за отбелязване на национални празници и годишнини от значими събития в българската история. За постигане на родолюбивите си цели БККС тясно взаимодейства с ЕК, с ЕП, с ЮНЕСКО, и особено с българските представители в тези организации. Ръководството на БККС е провело работни срещи с български министър-председатели, министри на външните работи и сътрудничи редовно с голяма част от българските европарламентаристи. Това демонстрира доверието, с което се ползва БККС в българските и международните институции.

– Ще търсите ли промени в ЗБЖИРБ, щом позволява да бъде погазван и председателят на ДАБЧ еднолично да определя кои НПО зад граница ще представляват сънародниците ни? 
– Не може ДАБЧ да принуди чуждестранни юридически лица и неправителствени организации да променят уставите си така, че да предвиждат „етнически чисто“ членство в тези български организации. Това е в пълно противоречие на чл. 11 (Свобода на сдружаванията и събиранията) и чл. 14 (Забрана на дискриминацията) от Европейската конвенция по правата на човека, както и конституциите на Македония и  България.  Административни експерименти с устава на БККС и ЗБЖИРБ са недопустими, защото може да станат повод за ликвидиране на организацията. Подготвени сме със свой принос за промени на закона.

– Активната позиция на двете най-близко стоящи до родното всекидневие и политически битки организации да не би да са жертва на вътрешно-политически недоразумения в България?
– Безброй пъти съм казал, повтарям – не е важно кой е на власт в България, ако управляващите имат братско отношение към нас. Но затова е потребна национална стратегия. И пак се налага въпросът, ако я има, защо не се провежда, ако я няма, защо не я създадем


– Не е ли подозрителен синхронът в атаката срещу организацията ви – и от Скопие, и от ДАБЧ?
– Е, това е въпросът! Ако БККС е единствената организация, която работи активно за възраждане на българското национално съзнание в Македония, нормално е просръбските власти в Скопие да имат желание да ни унищожат, но защо е това желание и в ръководството на ДАБЧ? И дали е случайно?

– В крайна сметка за пари под масата ли става дума, г-н Младенов? Време е да се говори с факти и имена за тази срамна обществена тайна.
– БККС беше приета за член на агенцията, за да помогне в издаването на документи за българско гражданство на българи от Македония. С удостоверението, издадено от нас, целият процес се слагаше в рамка. Нямаше възможности за манипулация на хората. Това в началото пречеше на посредниците, които „помагат“ на гражданите при самата процедура. Но след промяната в ръководството на ДАБЧ това започна да пречи и на „експертите“ от агенцията. Явна тайна е, че там се въртят доста пари. Това е „бизнес“, който даде възможност на хора от Македония да се сдобият с голям капитал. От тях сме чували, че българските чиновници се подкупват с уиски, парфюм, дори със стек цигари. Дали е така, не знам, никога не съм се занимавал с този „бизнес“, но голяма е вероятността да сме попречили на онези, за които парите са преди каузата в целия процес по издаване на български документи… 

– Поискахте оставката на Владимиров и настоятелно молите премиера за „нов, отговорен и добронамерен председател на ДАБЧ“. Тази стъпка не е ли лобизъм в полза на другия кандидат?
– Няма такова нещо. Лично познаваме доста от кандидатите. За нас е важно да е коректен и честен човек, и патриот преди всичко.

– В каква субординация трябва да са с ДАБЧ българските НПО зад граница?
– ДАБЧ трябва да има добронамерено, а не командно-административно отношение към българските общности в чужбина, горещо патриотично чувство, дипломатически такт, уважение към закона и държавническа отговорност. БККС с нетърпение очаква да взаимодейства възможно най-скоро с ново, компетентно ръководство на ДАБЧ.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани