Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МО задълбочава сътрудничеството с Агенцията на НАТО за комуникации

[post-views]

Правителството одобри проекта на меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната и Организацията на НАТО за комуникации и информация, представлявана от Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCIA), относно сътрудничество в областта на C4ISR (командване, управление, комуникации, компютри, разузнаване, наблюдение и войсково разузнаване). Документът има за цел да улесни подобряването на оперативната съвместимост и е в съзвучие с Националната програма „България в НАТО и Европейската отбрана – 2020“.
България подкрепя и пряко се включва в редица многонационални инициативи на НАТО, в чието осъществяване NCIA играе ключова роля. С нейно участие са придобити и се поддържат елементи от системата за командване и управление на българските ВВС. 
Необходимостта и занапред да се регламентира възможността за последващо сътрудничество с NCIA е мотивирана от бъдещото технологично обновление на системите за командване и управление на видовете въоръжени сили, на радарните системи за наблюдение на въздушното и морското пространство, както и предоставяне на оперативни и тактически софтуер и линкове за данни, стартирането на проекти по киберзащита и модернизация на целия информационно-технологичен сектор.       

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024