Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Учени отварят пътя на успеха за фирмите

[post-views]

Андрей Рангелов

iosifova_institut
При неотдавнашното честване на патронния празник на института заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова лично се убеди в качеството на научно-приложната продукция
Зелен семафор за пробив на глобалния оръжеен пазар дава на фирмите от военнопромишлената индустрия Институтът по отбрана (ИО) „Проф. Цветан Лазаров“. Авторитетното научно-приложно звено от МО, което неотдавна 

чества за първи път

своя патронен празник, работи прецизно и за качеството на всички изделия, които постъпват във Въоръжените сили.
Учените буквално отварят врати за световния пазар пред фирмите, като изпробват и окачествяват тяхната продукция. Сертификатите, издадени от института, помагат на бизнеса да удостоверява високото равнище на изделията и да ги продава на пазарите по света.
От година ИО носи името на Цветан Лазаров. Преди дни в сградата на научната институция беше открита паметна плоча на именития български учен и самолетен конструктор. Завършена е модернизацията на цялата постройка, в която се помещава и Комисията за защита на личните данни. 
Персоналът на института, 80 на сто от който се помещаваше в МО-2, докато траеше ремонтът, 

постепенно се завръща

в изцяло обновените помещения. Рехабилитирани са не само административните зали, но и трите лаборатории, които дори по време на ремонта не спряха своята дейност. За довършването на ремонта и изграждането на необходимите регистратури, мрежи и системи за физическа сигурност през тази година са необходими около 317 000 лв.

uchen_institut
Прецизността в изследванията на Института по отбрана е на световно равнище
Сред 107-те служители на института се трудят един професор, 16 доценти и шестима доктори на науките. Тук се извършва научно-изследователска, научно-приложна и опитно-конструкторска работа в областта на въоръжението, техниката, системите C4I (за командване, контрол, комуникации, компютри и разузнаване – б. р.), военнотехническите имущества и материали. Анализира се състоянието им и се изготвят перспективни прогнози за тяхното развитие. 
Осигурява се научно -техническа експертиза на Съвета по въоръженията. Извършват се лабораторни, приемни и 

полигонни изпитвания

на отбранителни продукти.
По думите на директора на института полковник доцент д-р Стоян Балабанов, трите лаборатории на ИО са акредитирани на национално и европейско равнище. Една от тях – за изпитване на тилови имущества, е получила сертификат за участие в професионални сравнителни тестове в Швейцария. 
В своеобразната научна надпревара са участвали повече от 100 звена и институти от 34 държави. Резултатите, получени от българската лаборатория, са показали отклонения под 1 процент, което означава, че тя е една от най-високоточните измежду всички участници.
Сред приоритетите на института са работите по въпросите на противодействието срещу импровизирани взривни устройства, по изграждането на стационарната комуникационна система „Странджа-2“, 

по избора на многоцелеви изтребител

по киберзащитата, по изграждането на батальонните бойни групи.
През последните 4 години в института са разработени 518 научно-изследователски теми и работни проекти, казва полковник Балабанов. Проектирани са 127 оптични кабелни линии и комуникационно-информационни възли. 
Изготвени са 1869 технически спецификации, анализи, доклади и становища, методики и програми за полигонни и войскови изпитвания на отбранителни продукти. Сертифицирани са 75 системи за управление на качеството на фирми от отбранителната индустрия. Извършени са 220 сертификационни одити, 4300 лабораторни изпитвания на въоръжения, техника и имущества.
Проверени и калибрирани са 

над 7000 средства за измерване

осъществени са 707 дейности по осигуряване на качеството, както и 1700 – по линия на стандартизацията. Институтът координира дейностите, свързани с организацията за наука и технологии на НАТО и с Европейската агенция за отбрана. Постигнатото до момента ни дава увереност, че ИО ще продължи да заема ключова позиция в сферата на военната наука и отбраната, категоричен е полковник Балабанов.

Lazarov_staraЛазаров гради успеха на родната авиация 

Името на патрона на Института по отбрана – Цветан Лазаров, е свързано с най-големите успехи на българската авиация през първите десетилетия на 20-и век. Благодарение на него и на колегите му страната ни става трета авиационна сила в Европа през 50-те години.
Полковник професор Цветан Лазаров е бележит учен, авиоконструктор, преподавател, офицер и командир. Роден е на 25 февруари 1896 г. в Плевен, в семейството на пощенски чиновник. 
Още 16-годишен, през 1912 г., работи като стажант-монтьор на софийското летище, а през Балканската война е доброволец-механик на летище „Мустафа паша“, днешния Свиленград. Там е базирано Първо аеропланно отделение. Това място се определя като първото военно летище в света.
През 1918 г. Лазаров завършва пълния курс за пилоти в Аеропланното училище в Божурище.  
Служи като военен летец до 1920 г., когато по силата на Ньойския договор е демобилизиран. От 1922 г. до 1926 г. учи във Висшето техническо училище в Шарлотенбург, Германия, където се дипломира като радиоинженер.
Със завръщането си в родината се заема с мащабна самолетостроителна дейност. Постъпва в Държавната аеропланна работилница (ДАР) в Божурище и през 1931 г. конструира първия си самолет ДАР-6 – лека и проста учебна машина, получила световно признание. 
В следващите години създава още аероплани от серията ДАР. След края на Втората световна война няколко ДАР-9 са продадени на Югославия, като един от тях и до днес може да се види в музей в хърватската столица Загреб.
През следващите десетилетия Лазаров конструира поредица успешни модели от марката ЛаЗ. Произвеждат се в Ловеч, като от самолетите ЛаЗ-7 са построени 150 машини, а от ЛаЗ-7М – 170.
Самолетите ЛаЗ-8 се използват у нас до 1958 г. През тези години страната ни е трета европейска сила в авиацията. България произвежда самолети, колкото Германия. Благодарение на добрите характеристики на ЛаЗ-7 за първоначално обучение на летци, аеропланите са търсени и в чужбина. За Полша са произведени 100 броя, а за Египет – 50. В последните години преди смъртта си през 1961 г., Лазаров работи върху нов модел аероплан – ЛаЗ-12 и хеликоптер ЛаЗ-10Х, проектира и български реактивен самолет.

фото Красимир Тодоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани