Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финландия укрепва връзките си с НАТО

[post-views]

Финландия ще се стреми да увеличи контактите и обмена си с НАТО, заявиха официални представители в Хелзинки. Според тях развитието на ситуацията по сигурността и военната активност в съседство на страната е 

въпрос на национална сигурност

Финландия има 1340-километрова сухопътна граница с Русия.
Властите в Хелзинки посочват, че не са известени за отварянето на руската военна база до Алакурти. Обектът, който е функционирал по време на Студената война, е разположен на около 60 км от границата между двете държави. 
Според Микко Киннунен, директор на отдел „Политика по сигурност и управление на кризи“, към финландското външно министерство, засилената руска активност не е насочена срещу Финландия, а е част от плановете на Русия за развитие на ангажираността и военното й присъствие в Арктическия регион.
По думите на дипломата, войната в Украйна е била предизвикана от Русия и ако примирието не издържи, то щетите върху сътрудничеството между Запада и Русия ще са още по-големи и трудно преодолими. Според него периодът 1991-2014 г. е бил положителен за 

създаването на взаимозависимост

Но интеграцията на Русия се е провалила и в момента сме свидетели на завръщане към традиционните отношения от-преди 1991 г., като този 20-годишен период може да се окачестви като „нетипичен“. За Финландия Русия остава трайно неразрешен въпрос и проблем по сигурността.
През последните 15 г. финландските въоръжени сили са участвали в учения, организирани както от НАТО, така и от отделни страни-членки, включително и по сценарии за прилагане на Член 5 от Вашингтонския договор (според който нападението срещу една от страните в Алианса ще се смята за агресия срещу всички страни-членки – б. р.). Но след началото на кризата в Украйна вече не става дума само за рутинно участие, а това се превръща и в политически въпрос.
Същевременно Финландия не загърбва и участието си в международни учения и операции в други региони. Съветът по външна политика и сигурност към президента на републиката е взел решение за участие на 

контингент в състав до 50 души

(30 военнослужещи и 20 – поддържащ персонал) в мисия в Ирак. Решението ще влезе в сила, след като бъде утвърдено от парламента на страната. 
Очаква се финландските военни да бъдат разположени в Ербил, където учението ще бъде ръководено от Германия, с участието също на датски и шведски сили. Решението е нестандартно за Финландия, тъй като мисията няма мандат от ООН. Не е подписано и споразумение за статута на силите с Ирак.
В Хелзинки се подготвят за посещението на Джеймс Апатурай, който е заместник на помощник генералния секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката по сигурността, на 9 март. Освен официалните му срещи се обмисля организирането на кръгла маса с представители на финландски медии, както и среща с парламентаристи. Вероятно в присъствието на Апатурай ще се състои официалната церемония по приемане и предаване на функциите на 

посолството за контакт на НАТО

между дипломатическите мисии на Дания и България в резиденцията на предаващото датско посолство.
Финландските въоръжени сили включват 34 700 военнослужещи, от които 27 300 души са в сухопътните войски, 4400 – във ВВС, и 3000 – във ВМС. Кадровият състав е от 15 000 души, останалото са наборни бойци. Задължителната военна служба е с продължителност 6, 9 или 12 месеца. При необходимост страната може да мобилизира 230 000 запасни.
Отбранителният бюджет на Финландия е 1,4-1,6 на сто от брутния вътрешен продукт, или около 3 млрд. евро. Военната доктрина на страната се основава на концепцията за обща отбрана. Правителствени сектори и цялата икономика са ангажирани в отбранителното планиране. При криза всяко ведомство изпълнява предварително планираните си отговорности.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани