Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна изтегли тежката военна техника от фронта

[post-views]

Украинският президент Петро Порошенко потвърди, че проруските бунтовниците в Източна Украйна са изтеглили тежката си военна техника от фронтовата линия.
Той допълни, че правителствените сили също са платили своя дял, като са изтеглили от бойното поле всички ракетни и артилерийски системи.
Президентът изтъкна, че 64 украински войници са били убити след подписаното в Минск мирно споразумение, което официално влезе в сила на 15 февруари.
Макар и ситуацията в Източна Украйна да е сравнително спокойна, от региона продължават да идват съобщения за епизодични сблъсъци.
Двете страни в конфликта се обвиняват взаимно за продължаващото насилие. Преди дни украинското правителство обвини сепаратистите, че са атакували с тежка артилерийска техника позиции на армията край стратегическия черноморски град Мариупол.
Мирното споразумение в Минск беше постигнато с посредничеството на Германия и Франция. То се смята за последния шанс за намиране на политическо решение на продължаващия близо година конфликт в Източна Украйна. Повече от 6000 души са убити и над милион и половина изселени от началото на военните действия през април миналата година.

Най-ново

Единична публикация

Избрани