Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военнослужещи ще се включат в операцията „Решителна подкрепа” в Афганистан

[post-views]

Правителството разреши изпращането на до 21 военнослужещи от Националния мобилен комуникационно-информационен модул с личното им въоръжение и екипировка в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Те ще осъществяват комуникационната и информационна поддръжка на щаба на мисията в Кабул от 1 юли 2015 г. до 30 януари 2016 г.
„Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и национални сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията съответства на отговорностите на България като член на НАТО.
С друго решение правителството предлага на Народното събрание да ратифицира подписаното през миналата година споразумение за поддържане на гарнизон между България и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа относно базовата поддръжка на Модул на КИС със способности за развръщане, 2-ри Свързочен батальон на НАТО. С него се определят условията за установяване, функциониране и осигуряване на комуникационния модул у нас.
Мобилният комуникационно-информационен модул принадлежи към командната структура на Алианса, което му позволява да се ползва от общото финансиране на организацията. Попълването на щата на модула е национална отговорност, докато комуникационно-информационното оборудване следва да бъде предоставено по линия на общото финансиране на НАТО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани