Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Николай Добрев

ohrana_korabКорабите от Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG 2) заедно с  фрегата „Дръзки“ с командир капитан втори ранг Георги Савов напуснаха пристанище Варна на 10 март. След излизане в открито море, североизточно от нос Калиакра, плавателните съдове проведоха учение от типа PASSEX. В състава на постоянната група влизат корабите: VICKSBURG от САЩ, SPESSART от Германия, ALISEO от Италия, FREDERICTON от Канада и TURGUTREIS от Турция.
Целта е да се повиши оперативната съвместимост, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море, съобщиха от ВМС. По време на учението се тренират съвместни действия по антитерористична защита на корабите на море. Провеждат се сигнално-свързочни учения, упражнения за усъвършенстване на уменията на вахтените офицери по заемане и удържане на позицията в корабна формация при съвместно плаване. След като приключи участието си, „Дръзки“ се завърна в Пункт за базиране Бургас на 11 март.
На пресконференцията във Варна преди излизането в открито море командирът на групата контраадмирал Брад Уилямс от ВМС на САЩ заяви, че това учение е рутино, не е предизвикано от кризата в Украйна и е планирано през миналата година. През есента миналата година подобно учение е проведено по бреговете на Северна Америка и Канада, а също така и в Средиземно море с ВМС на Италия, Испания, Португалия, Гърция и Германия.
В учението ще участват около 1500 военнослужещи. Освен „Дръзки“, към петте кораба от постоянната група се включиха и кораби от Румъния.
По време на прехода до Варна групата кораби на НАТО е срещала руски военни кораби и въздухоплавателни средства, но тяхното поведение е било нормално и с нищо не е нарушавало нормите на корабоплаване в международни териториални води. „Що се отнася до самолетите, то видът им бе определен като Су-24, но нашите екипажи са добре подготвени и боеспособни, така че това не притесни личният състав“. Така конкретизира прехода до Варна командирът на американския кораб Лаел Хол.
Командирът на Военноморска база ВМС комодор Мален Чубенков определи учението като много добра възможност екипажът на фрегатата „Дръзки“ да подобри уменията си при съвместни действия с чуждестранните си партньори. Целта е във всеки момент корабът да е готов за участие в съвместните отговорности на Алианса.
На въпрос, дали комуникационните учения на корабите имат нещо общо с изграждането на комуникационен център на НАТО край Варна, контраадмирал Уилямс отговори, че това са връзки между отделните кораби, участващи в учението и включват обмен на данни между тях. Няма предвиден наземен център за координация.“ За сведение на незапознатите в местност Галата край Варна има два наблюдателни центъра със задача постояно видео и радарно наблюдение на морската граница. Единият е на Гранична полиция и е изграден за защита на бреговете по линия на Шенген, а другият е на ВМС. Военноморските сили имат също изграден център за наблюдение и комуникация в съответствие с непосредствените задачи, които изпълняват.

Най-ново

Единична публикация

Избрани