Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Класическата гимназия – противоборство на дух и амбиции

[post-views]

Лъчезар Лозанов

В сблъсъка около съдбата на  Класическата гимназия са споени тактики, стратегии и разнородни интереси. Директорът, учителите, учениците и техните родители искат незабавно връщане в центъра на София. Ако това означава възстановяването на връзката със Софийския университет – от това преподаването в НГДЕК само може да спечели. Но е неосъществима перспектива засега, защото сградата в „Модерно предградие“ е ремонтирана целево с европейски пари – и елиминирането й в близка перспектива означава загуба на 2,2 млн. лв. Зам.-министърът на културата Боил Банов обаче държи морковчето пред носа на заинтересованите – възможно е, но след няколко години. 
Борбата на единия лагер е училището да остане в обновената сграда, а на другия – в сградата на 13-о училище до Женския пазар, където учениците бяха настанени, докато основната сграда се ремонтираше. „Нормално е гимназия, която се занимава с древни езици и култура да е в културния център на столицата“, коментира зам.-министърът, според когото в желанието на родителите и учителите да бъдат в центъра има резон. 35 учители от НГДЕК вече са депозирали оставките си. Това безспорно е дамоклев меч над съдбата на училището. Тони Николов, един от възпитаниците му, с болка отбеляза, че този разкол е заложен отдавна. 
Още от създаването си Класическата гимназия е била  „някак безприютна“. Но през 80-те години на 20-и в. той определи училището като нещо „повече от университета“ – преподаватели от СУ са си позволявали да говорят там неща, които не са говорили в аудиториите. Николов бил чул тогава много истини. Дано подобен просветен авангардизъм стане възможен и днес, защото не само материалните условия (които са перфектно решени) са решаващи, а и способността да се постигне консенсус, а и в училището – месиански дух.

Най-ново

Единична публикация

Избрани