Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Накъде след рокадите в МВР

[post-views]

Добромир Пелов

Доста дълго продължилата драма с промените по върховете на МВР и на ДАНС намери своето неочаквано разрешение. С оставката на вътрешния министър. За да се спазят всички правни изисквания, Веселин Вучков изчака влизането в сила на „ремонтирания“ закон за МВР. И се позова на членове в него, които предполагат избор на нов главен секретар на вътрешното министерство, на  шефове на ДАНС и на ДАТО. И когато нещата изглеждаха почти решени, се оказа, че съществува юридическа невъзможност Светлозар Лазаров, Владимир Писанчев и Цветан Китов да бъдат „бутнати“ от местата им, защото са заварено положение, макар и назначени по несъществуващи вече в новия закон правила.

Казусът, особено с главния секретар на МВР, беше най-сериозен. В навечерието на разпускането си предишният парламент прие „на бегом“ закон, в който буквално бетонира Лазаров за пет години на поста му. И макар че сега бяха извършени промени, които регламентират, че отново президентът ще назначава и освобождава със свои укази главния секретар на МВР, се оказа, че Лазаров не може да бъде помръднат, освен ако сам не подаде оставка. В навечерието на гласуването на второ четене отпадна и изискването да има 10-годишен стаж на висша ръководна длъжност, какъвто Лазаров не притежаваше. 
В същото положение се озова и шефът на ДАНС Владимир Писанчев. Законът за специалната агенция беше променен още през лятото на 2013 г., като в него беше записано, че председателят й не се назначава от държавния глава, а се избира от парламента. След 

скандала „Пеевски“

и бурното обществено недоволство по същите правила Владимир Писанчев беше избран с гласуване в пленарната зала. И двамата спорни шефове търпяха критики. На ДАНС – най-вече за провала с КТБ, тъй като финансовото разузнаване е поделение на спецагенцията. Аферата „Червеи“ също опря до Писанчев, защото се оказа, че незаконното подслушване на информационната система на МВР е извършвано в техническата служба на ДАНС. Лазаров пък се прочу печално с акцията в Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков, а шестима негови колеги бяха ранени при опит да обезвредят един психично неуравновесен човек, който необяснимо защо притежаваше цял боен арсенал. Тогава от върховете на МВР, ръководено от Цветлин Йовчев, цялата вина беше насочена към полицията във Велико Търново. Като 

ирония на съдбата

пак старопрестолният град стана „последна писта“ за Лазаров, от която той си тръгна с чест след разкриването на убиеца на 23-годишната студентка Вероника Здравкова.
Промяната по върховете на МВР и на ДАНС не стана безболезнено за разлика от предишните години. Тогава главният секретар на МВР Калин Георгиев и шефът на ДАНС Константин Казаков подадоха оставки с мотива, че новият ръководен екип на държавата трябва да се формира с нови хора. Сега обаче се стигна до напрежение, което засегна дори отношенията между премиера и вътрешния министър Вучков. Спорът започна като юридически и завърши с оставката на Вучков, който настояваше да се стартира нова процедура по назначаването на главен секретар на МВР и шефове на ДАНС и ДАТО. 

Становището на правната дирекция

на МС оспорваше искането на министъра. Накрая се стигна и до неговата оставка, и до оставките на Лазаров и Писанчев. Шефът на създадената преди година и половина ДАТО Цветан Китов остана встрани от тази суматоха и засега запазва поста си. За да предложи премиерът Борисов за вътрешен министър Румяна Бъчварова. В това едва ли има някаква драма въпреки първоначалните възклицания, че жена ще оглави силовото ведомство.
Още повече че Бъчварова не е първата дама, която застава на ръководното място на „Шести септември“ 29. По време на кабинета „Райков“ начело на МВР беше Петя Първанова. 
Погледнато в близък исторически план, оставката на Веселин Вучков е 

първото доброволно напускане

на високия пост. Не че в миналото не е имало оставки, но те или не са били приети, или са били поискани, а не подадени. Така след трагедията „Белите брези“, при която на 14 януари 1994 г., в престрелка със свои колеги загинаха подполковник Марин Чанев и главен сержант Георги Георгиев от отряда на „баретите“, вътрешният министър Виктор Михайлов подаде оставка, но тя не беше приета от премиера Любен Беров. 
Когато на 3 май 1996 г. тримата полицаи капитан Йордан Бинев и старши сержантите Красимир Трошанов и Ангел Ангелов бяха покосени от автомата на бандита Иво Кашавелов, тогавашният вътрешен министър Любомир Начев беше засечен от телевизионна камера как в деня на траур за МВР се весели в компанията на манекенки. Нямаше знак да е подал доброволно оставка, но след седмица беше сменен от Николай Добрев.
Загадъчна беше и смяната на Румен Петков като вътрешен министър с Михаил Миков. Не стана ясно дали Петков е подал доброволно оставка, след като в публичното пространство излезе информацията за неговата среща с прословутите „Братя Галеви“, уредена на столичния басейн „Спартак“ от Алексей Петров. Тогава Петков каза, че се е срещал с „оперативно интересни лица“ и дори се оказа подсъдим, защото издал класифицираната информация, че Петров е 

секретен офицер

под прикритие. До присъда не се стигна. След време другите герои в тази сага „Братя Галеви“ получиха присъда от ВКС, но не им се видя много удобно да я изтърпят, въпреки че беше едва 4-годишна и потънаха в неизвестност. Алексей Петров, известен и с прозвището Трактора, пък се оказа обвиняем № 1 по делото „Октопод“. 
Сегашната промяна на върха в МВР едва ли ще доведе до някакви сериозни сътресения. Вече е влязъл в сила 

промененият закон за ведомството

който уреди връщането на антимафиотите от ГДБОП от ДАНС в МВР. Пред Бъчварова стои и сериозна административна реформа. Вучков е подготвил прекатегоризирането на администрацията, защото се оказа, че няма разлика в категориите труд и правата за пенсиониране между хората, които реално работят „на терен“ и онези, които изпълняват чисто чиновнически функции като звената за лични документи, например. Предвижда се от 1 април да се сложи край на чиновниците по първа категория във вътрешното ведомство, както това отдавна е направено в МО.
Пред Бъчварова стои и изпитанието за работа с новия главен секретар, от когото много ще зависи нейната успешна дейност като шеф на МВР, защото наследникът на Лазаров ще ръководи пряко цялата оперативна дейност по превенция и противодействие на престъпността, включително и на организираната, след завръщането на ГДБОП в МВР. 

Нежна сила срещу престъпността

Защо ли все още у нас почти като сензация или поне като супер новина звучи назначаването на дама начело на вътрешното министерство?
Това стана само дни след 8 март. А в навечерието на този празник БНТ излъчи една  френско-мароканска продукция, която показваше борбата на жените от едно планинско мароканско село за елементарни права. И това – в наше време. Е, ние не сме нито в онези географски ширини, нито с вековните традиции на онези хора. И защо тогава се вдига толкова шум, че новият вътрешен министър е дама. Още повече, че не е първата, която заема този пост.
Нашата страна е една от първите в света, която е признала правото на жените да гласуват, наравно с мъжете. Наистина, в по-далечно минало министерските и всякакви други върхови постове, са заемани от силния пол. След това изключение правеха определени другарки като Цола Драгойчева, Дража Вълчева и Людмила Живкова, а дългогодишното министерстване на Светла Даскалова в правосъдието беше жест към тогавашния БЗНС. Новите времена показаха и доказаха, че дамите имат своето право да заемат постове по държавните върхове. И като министри във всякакви области, и като еврокомисари. Защо тогава някому все още звучи странно, че дама заема пост № 1 в МВР. След като е доказала своите професионални и житейски качества. Господа скептици, приемете я като нежна сила в битката срещу престъпността. Която в много случаи е по-ефективна дори от щурм на „баретите“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани