Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българите одобряват ЕС и НАТО повече от Русия

[post-views]

текст Таня Димитрова

Българите харесват Русия, но не вярват, че тя може да бъде техен модел за развитие и да даде по-надеждни гаранции за просперитет и сигурност от ЕС и НАТО. Това е основният извод от проучване на агенция „Алфа Рисърч“, в което са изследвани обществените нагласи за конфликта в Украйна и позицията на България в периода 23 февруари-4 март.
Макар и традиционно сдържани към участието във военни съюзи, мнозинството от българите подкрепят членството на страната ни в НАТО. За 42% от хората участието ни в Алианса е важно за сигурността и отбраната на България, срещу 22%, които смятат, че то е вредно за страната. 53% са на мнение, че България трябва да изпълнява всичките си задължения като лоялен член на Алианса, 32% – че в зависимост от ситуацията може да не изпълнява някои от тях и само 14% – че не трябва да ги изпълнява и е по-добре да напусне НАТО.
Въпреки анексирането на Крим и конфликта в Украйна, 54% са запазили положителното си отношение към Русия непроменено, а други 7% твърдят, че й симпатизират дори повече от преди събитията с Крим.
За 40% действията на Русия в този конфликт пораждат негативно отношение. От тях само 9% заявяват, че са имали негативно отношение към Русия и преди конфликта, а останалите 30 на сто са променили позицията си заради политиката й към Украйна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани