Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нетаняху с изненадваща победа на изборите в Израел

[post-views]

Дясноцентриската партия „Ликуд” на израелския премиер Бенямин Нетанюху изненадващо спечели предсрочните парламентарни избори. С победата Нетаняху получава шанс да сформира четвърто поредно правителство и да стане най-дълго управляващия премиер в историята на Израел. Според предварителните резултати „Ликуд” печели 30 места в 121 членния парламент. На второ място, с 24 места, се нарежда левият „Ционистки съюз”. Няколко часа след края на гласуването Нетаняху поздрави своите симпатизанти за победата.
Той заяви, че се гордее с израелския народ, който в много важен момент е успял да направи разликата между същественото и несъщественото.
Лидерът на „Циониският съюз” Ицках Херцог, който водеше убедително в социологическите проучвания преди вота, поздрави Нетаняху за победата. Той благодари на привържениците си за гласуваната подкрепа.
Въпреки всичко, не победата на Нетаняху е най-голямата изненада от вота. За първи път трета политически сила в парламента ще е „Обединената листа” на арабско-израелските партии. Лидерът на формацията Айман Одех заяви, че това е голямо постижение, което ще предотврати десните и крайно десните партии да сформират ново правителство.
И наистина задачата на Бенямин Нетаняху да сформира правителство няма да е лесна. Той обаче е убеден, че след като получи мандат, до няколко седмици ще е готов с действащ кабинет.

Най-ново

Единична публикация

Избрани