Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Боеприпасите, използвани в учения, са безопасни

[post-views]

репортер Мария Гуцева
оператор Борислав Василев

За всяко съвместно българо – американско учение се подписва споразумение, в което са описани всички параметри на подготовката, включително и използваните боеприпаси. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на въпрос на председателя на Комисията по отбрана Михо Михов. Той попита попита военния министър по какъв начин Министерството на отбраната и Българската армия осъществяват контрол върху използваните боеприпаси и спомагателни бойни средства от чуждестранните военни контингенти. Въпросът беше зададен по повод опасения на граждани свързани със съмнения за замърсяване на околната среда. 
Министър Ненчев отговори, че се правят изследвания, както преди, така и след всяко учение, които се анализират в лабораторни условия. Министърът на отбраната заяви още, че България в качеството си на страна домакин предоставя на участващите страни информация за правилата за опазване на околната среда, които ще се прилагат по време на учението. Когато за провеждането на конкретно учение е предвидено използването на чужди боеприпаси, участващите страни предоставят подробни данни за тях в митнически декларации. 
Министърът на отбраната беше категоричен, че провежданите стрелби на полигон Ново село и използваните в тях боеприпаси нямат никаква връзка със съмненията за генетично увредени животни и съмнения за здравословното състояние на живеещите в района.

Най-ново

Единична публикация

Избрани