Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Пловдив тренират военни самолети на ЕС

[post-views]

За първи път в България от 20 март до 4 април на летище „Пловдив“ се провежда тактически курс за екипажи от Европейската военнотранспортна авиация, съобщиха от ВВС. В курса участват 6 държави, с по един екипаж и по един транспортен самолет – Германия с C-160 Transal, Италия, с C-130J Super Hercules, Франция, с С-130 Hercules, Холандия, с C-130 Hercules, Чехия, със самолет С-295 и България с C-27J Spartan. 
Курсът е продължение на тренировката на Европейската военнотранспортна авиация, която се проведе миналата година на летище „Пловдив“. Планирани са полети на малка височина и над планински терен, кацане на грунтова писта, преодоляване на ПВО и на заплахи от изтребители, пускане на товари и парашутисти, тактически заходи и работа с AWACS.
Българските МиГ-29, както и ПВО на българските ВВС и Сухопътни войски, ще играят ролята на заплаха.  Със същата цел е отправена покана към гръцките ВВС за участие с техните F-16 и AWACS. България е утвърдена от Европейската агенция по отбрана като постоянен център за провеждане на този курс.                              

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани