Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС обвърза руските санкции с Минск

[post-views]

Боряна Радева

Лидерите на ЕС се договориха да продължат санкциите срещу Русия поне до края на годината. Мерките бяха въвеждани поетапно от юли м.г. Те бяха наложени заради убедеността на Запада, че Москва играе важна роля в конфликта в Източна Украйна, подкрепяйки местните бунтовници с оръжие и персонал – нещо, което Кремъл отрича.
Правителствените и държавните глави на ЕС се договориха в Брюксел, че санкциите трябва да се обвържат със стриктното спазване на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна, договорено в Минск, което предвижда Киев да поеме пълен контрол над границата си с Русия до края на 2015 г., припомня Би Би Си.  
АФП цитира председателя на Европейския съвет Доналд Туск, според когото продължаването на санкциите ще зависи от изпълнението Минското споразумение и неговата успешна реализация до края на година. 
В момента Минските споразумения се изпълняват частично, не се спазва изцяло прекратяването на огъня и изтеглянето на тежките оръжия, това важи и за договорките за обмен на пленници, посочи той. 
На Срещата на върха на ЕС беше взето решение да бъде активизирано създаването на енергиен съюз, като се започне с разширяване на строителството на енергийна инфраструктура с цел формиране на ефективен вътрешен енергиен пазар, съобщи Доналд Туск.
Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини трябва до Срещата на върха на ЕС през юни да подготви план за противодействие на „дезинформацията“, разпространявана от Русия за ситуацията в Украйна, обяви още Доналд Туск. 
Междувременно Русия внесе за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН собствен проект за резолюция по реализация на споразуменията от Минск за регулиране на конфликта в Югоизточна Украйна. Предполага се, че руският проект ще бъде разгледан на закрито заседание на Съвета. Москва държи на диалога между Киев и Луганската и Донецката народна република за „модалността на провеждане на местни избори“. Паралелно с това Украйна възнамерява да започне в петък консултации в ООН за разполагане на миротворци в Донбас. Повод за руската инициатива е решението на Върховната рада на Украйна, с което се отлага въвеждането на особен статут на самоуправление в Донбас, докато се проведат там избори в съответствие с украинското законодателство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани