Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зимните номинации за награда „Хеликон“

[post-views]

Лъчезар Лозанов

Людмил Тодоров, Галин Никифоров и Катерина Хапсали са първите номинирани за наградата „Хеликон“, която се присъжда в края на всяка година между 12 номинирани – по 3 за всяко тримесечие. Тодоров и Никифоров са посочени за четвърти път, а Хапсали направи впечатление с дебютния си роман. В средата на март бяха избрани 3 от зимните 15 предложения – „Разглобено лято“, „Лисицата“ и „Гръцко кафе“. 
Людмил Тодоров е познат с изявите си в киното, но романът му  „Разглобено лято“ беше определен от журито като учебник по стил и впечатлява с изключителното си умение да разказва и води интригата, майсторството му показва удивително израстване, като рисува детайлен портрет на съвременния българин. 
В първата си криминална история „Лисицата“ Галин Никифоров показва почерк на технократ. Писателят разказва за материалния свят, който го заобикаля с неприсъщо за хуманитарните автори познание. Пише с голяма точност, независимо дали става дума за криминална случка или за асансьор, казва за писателя Бойко Ламбовски, който е част от журито. 
С дебютната творба „Гръцко кафе“ писателката Катерина Хапсали също попадна сред отличените. Младата писателка получи номинацията на „Хеликон“ за многопластовия роман, в който говори с нетипична зрелост за млада жена. Книгата се радва и на голям търговски успех. „Чувствам се като чавдарче сред толкова добри писатели“, каза тя при получаването на грамотата при номинацията си за награда „Хеликон“.
„Това, което ме учуди в „Гръцко кафе“, са многопластовият сюжет и неговата зрелост. Много трудно е да вземеш  една лична трагедия и да изградиш роман около това“, сподели пък Юри Лазаров, член на журито.
За доброто настроение на уважилите церемонията се грижиха писателят-китарист Петър Чухов и издателят и преводач Емануил Видински от група Par Avion, които зарадваха посетителите с виртуозни изпълнения на електрически китари.

Най-ново

Единична публикация

Избрани