Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай трети по износ в света

[post-views]

Андрей Рангелов

Китай изпревари Германия, Франция и Великобритания и излезе на трето място в света по износ на оръжия, съобщи Би Би Си, като се позовава на Стокхолмския международен институт за изследвания по проблемите на мира (SIPRI). В класацията се взимат предвид общите обеми на доставките, а не финансовото измерение на сделките.
В момента на Китай се пада около 5 на сто от световния оръжеен износ. Две трети от експортираните количества отиват за три азиатски страни – Пакистан, Бангладеш и Мианма (Бирма). През последните години Китай доставя оръжие и в 18 африкански държави.
За пет години до 2014 г. обемът на китайския оръжеен износ е нараснал със 143 на сто, отчитат изследователите от SIPRI. В същото време експортът на въоръжения от Германия се е съкратил с 43 на сто, а от Франция – с 27 на сто. Тези разнопосочни тенденции добиват още по-отчетлив смисъл на фона на промените на глобалния пазар на въоръжения. За същия период общият обем на тази търговия в световен мащаб се е увеличил с 16 на сто.
Въпреки третото си място и напредъка сиКитай все още е далече от лидерите, заемащи първите две места  в класацията. На САЩ се падат 31 на сто от оръжейния пазар в света, а на Русия – 27 на сто. От 2010 г. износът в двете страни е нараснал съответно с 23 на сто и 37 на сто.
Според оценките на SIPRI, през 1991 – 2013 г. повече от 80 на сто от оръжейния внос в Китай се е падал на Русия. В този период Пекин купува от северния си съсед изтребители Су-27 и Су-30, военнотранспортни самолети, хеликоптери Ми-17, зенитно-ракетни комплекси С-300 ПМУ1-2, подводници, ескадрени миноносци, разнообразна ракетна техника. Пикът в руските доставки за Китай е достигнат през 2005 г., след което те рязко намаляват, съкращавайки се повече от два пъти през следващите две години. Според отчета на SIPRI, китайската страна не е доволна от технологичното равнище на руската техника и производственото й качество.
След разпадането на СССР значим доставчик на оръжие за Китай стана Украйна. Доскоро Пекин купуваше от Киев самолети-цистерни Ил-78, танкови двигатели и прототипа на самолета Су-33, на чиято база китайците създадоха своя изтребител-бомбардировач J-15. Според анализаторите от SIPRI двустранното оръжейно сътрудничество обаче може сериозно да пострада. Причината е руско-украинската криза и анексирането на Крим от Русия, тъй като именно там и в източната част на Украйна са съсредоточени основните предприятия от украинския военнопромишлен комплекс.       

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани