Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съдбовната връзка със земята

[post-views]

Силвия Желева

За обикновения гражданин техният занаят остава извън прожекторите. Но във военната авиация за успешния изход от всяка мисия те са наред с пилота. Ръководителите на полети са специалистите, които излъчват в ефир важните решения и команди за всеки полет и задача. От излитането на самолета до завръщането му на летището. Заедно с пилота те са частица от невидимата и сложна система за ръководство на полетите. И са така важната и неизменна връзка със земята.  

voenen_rtvАко трябва да се конкретизира специфичното в работата им, ръководителите на полети (РП) са диференцирани на няколко позиции – РП – „Кула“, РП – „Подход“, РП „Бойно управление“ и РП – „Контрол“. В този първи опит ще  направим портрет на РП „Бойно управление“. 
Доскоро ги наричахме щурмани. Сега, в съзвучие с европейските и световните стандарти, те вече са ръководители на полети „Бойно управление“ (РП „БУ“). Професионалните им задължения в българската бойна авиация и ВВС са организирани и регламентирани от Инструкция на министъра на отбраната. В нея са фиксирани длъжностите, ангажирани със задачата по „Ер полисинг“ и ролята на РП в Интегрираната система на ПВО на НАТО. Функциите им са съсредоточени в Центъра за управление и докладване, който  пряко отговаря за носенето на бойното дежурство. В центъра има офицер по радиолокация, по комуникации, ръководител на полети, който отговаря за пряката връзка с пилота във въздуха,  войници и сержанти, пряко и косвено свързани с тази дейност.  
РП създава представа на пилота каква е ситуацията в момента и с каква информация разполагат участниците в управлението на полетите. Дали става въпрос за незаконна намеса, нарушение на правилата за полети или нарушение на въздушния суверенитет. 
В зависимост от това се действа по различен начин. При незаконна намеса решения за действие се вземат от министъра на отбраната, включително и за употребата на оръжие. Това е свързано със съблюдаване на националното законодателство и международните конвенции. В противен случай се стига до санкции.
radar_snqgКлючов момент във функциите на РП „БУ“ е информацията за въздушната обстановка. Съществуват редица методи за оценката й. Единият е чрез цивилните РП. Последните информират военните каква е в момента ситуацията. Те от своя страна правят оценка в зависимост от поведението на целта – дали разполага с полетен план и отговаря ли на критериите за идентификация. След това РП предприемат действия. Ако целта няма полетен план,  лети без транспондер и РП я наблюдават, започват първите стъпки – РП търсят налична информация от гражданските структури и дали те наблюдават целта. Ако при тях тя липсва, тогава дежурните изтребители се привеждат в по-висока степен на готовност. При необходимост излитат и РП вземат всички необходими мерки да бъдат спазени установените правила на Евроконтрол, ИКАО и националните стандарти. Сега РП са гарант, че тези, които изпълняват задачата по мисията „Ер полисинг“, ще я доведат до успешен край.
При тренировките  сценарият предварително се разиграва на симулатор. Това позволява РП да отработят действията си. При реална ситуация има много неизвестни. Може да постъпи команда целта да бъде прехваната. Възможна е и команда РП да разпитат пилота за неговите намерения. Може да са настъпили промени в полета му и по тази причина да се е отклонил.   Затова трябва да се действа според ситуацията. 
В тренировките се разиграват различни сценарии, но в реалната мисия трябва да се вземат решения в момента.
В центъра за управление трябва да са наясно каква е целта. Защото по един начин се действа с гражданско въздухоплавателно средство, по друг – при военен самолет нарушител, който е навлязъл в нашето въздушно пространство.

Фото Красимир Тодоров, Огнян Стефанов, Валентин Пастармаджиев, РТВ

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани