Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тунис засили охраната в градовете

[post-views]

Боряна Радева

Големите градове на Тунис са с подсилена охрана от армията на страната, след като 20 чуждестранни туристи бяха застреляни в музея „Бардо“ в сряда, съобщи Юронюз. Девет души бяха арестувани във връзка с атаката. Сред жертвите има британски, японски, италиански и испански граждани. 
Отговорност за кървавата баня пое групировката „Ислямска държава“ (ИД), която описа стрелбата като „първата капка от дъжда“. Властите в Тунис обявиха, че са идентифицирали двама от застреляните от силите на реда въоръжени мъже. По данни на правителството двамата идентифицирани джихадисти са били тренирани в лагер в Либия, а са били вербувани в тунизийска джамия. 
Във връзка с атентата в Тунис Италия реши да засили военното си присъствие в Средиземно море, предаде АФП, като се позова на италианския министър на отбраната Роберта Пиноти. Тя не поясни размерите на военноморските и военновъздушните сили, разположени сега в Средиземно море, нито уточни как ще се увеличи италианското военно присъствие там. 
Преди седмица, в аудиопослание, разпространено в интернет, говорителят на „Ислямска държава“  – Абу Мухамад ал Аднани, заплаши Рим с нападения. „Ако Западът и САЩ искат крепостите на ИД, то ИД иска Париж, Рим и Андалусия, но преди това ще взриви Белия дом, Биг Бен и Айфеловата кула“, се казваше в записа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани