Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

13-годишен свири на червения роял на Елтън Джон

[post-views]

Лъчезар Лозанов

Уникален шанс в началото на седмицата – да свири на червения роял на сър Елтън Джон, имаше 13-годишният русенски пианист Николай Димитров. Той изпълни „Импромптю“ на Шопен в гала-концерта по награждаването на лауреатите от Международния конкурс по пиано „Гранд Прайз Виртуозо“ в Лондон. На камерната сцена на световноизвестната зала „Роял Албърт Хол“ публиката го посрещна и изпрати с възторжени аплодисменти.
Николай бе най-малкият участник във възрастовата група от 13 до 15 години, но получи максималната оценка от журито – абсолютната първа награда. Русенският седмокласник от Училището по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ е единственият българин, отличен с награда сред участници от цял свят. За него организаторите на конкурса говорят като една от новите надежди на световната музикална сцена. Ден по-рано Българският културен институт в Лондон организира първия му самостоятелен концерт. Събраха се над 150 почитатели на джаза и класическата музика, предимно чужденци. Заради многобройните зрители трябваше да бъдат отворени и трите зали на посолството. Програмата комбинираше класическа музика и джаз. Прозвучаха произведения на Бах, Шопен, Шуман и Панчо Владигеров. Голямата изненада дойде във втората част с творби от Джоузеф Козма, джаз-импровизации и подаръка – бис на възторжената публика за популярното джаз парче Fly me to The Moon. След концерта се състоя и дискусия с участието на младия лауреат и неговата преподавателка Даниела Кюркчиева. „Огромният талант, невероятното чувство за хумор и интелект на този млад човек са наистина впечатляващи“, заяви след концерта Джеси Харингтън, продуцент в лондонска агенция за млади таланти.
Докато младият музикант беше в Лондон, стана ясно, че е включен в окончателния списък на изявените деца на България от Клуб 2014 на фондация „Димитър Бербатов“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани