Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йемен е на прага на гражданска война

[post-views]

текст Красимир Белчев

Най-малко един човек беше убит и една дузина ранени, след като бунтовниците от шиитското движени Хуси откриха стрелба по време на протест в йеменския град Таиз. Хиляди участваха в демонстрацията срещу тяхното управление в града. Последната проява на насилие в арабската страна идва ден, след като Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция в подкрепа на отстранения от бунтовниците президент Рабо Мансур Хади.
Специалният представител на ООН за Йемен Джамал Беномар информира 15 членния съвет, че ситуацията в страната може да се развие в продължителен конфликт по модела иракско-либийско-сирийския сценарий. Насилието в Йемен започна миналата година, когато въоръжени отряди на шиитите хуси, съюзени с Иран, превзеха столицата Сана и фактически свалиха от власт президента Хади, който сега е в южния пристанищен град Аден заедно с обкръжението си.
Независимо от предупреждението лидерът на хусите е твърдо решен да продължи антиправителствената офанзива. Абдел Малех ал Хуси се закани още да отмъсти на бойците на ИД, които поеха отговорност за самоубийствените нападения срещу джамии в столицата Саана. Повече от 130 души загинаха и стотици бяха ранени при атаките.

Най-ново

Единична публикация

Избрани