Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Англия погребва Ричарт III

[post-views]

текст Красимир Белчев

Ковчегът с останките на английския крал Ричард III, властвал преди половин хилядолетие, беше изложен в катедралата в град Лестър за последно преклонение преди официалното му погребение на 26 март. Сред очакваните гости е Кралицата Елизабет II. 
Преди да достигне до крайна си цел ковчегът с останките на средновековния монарх обиколи няколко града и беше изпратен от хората с бели рози, които са символ на неговата династия – Плантанеджети.
Крал Ричард III е една от най-противоречивите личности в английската история. Той загива в битката край Бозуърт през 1485г Неговата смърт слага край на гражданската война останала в историята като войната на розите, след което на власт в Англия идва династията на Тюдорите, която управляват Обединеното кралство и днес.
В творбите на Уилям Шекспир Крал Ричард III е представен като грозен, гърбав и куц злодей.
Археолозите, които откриха оставките му през 2012г под паркинг в град Лестър и ДНК експерти оспориха общоприетия образ на монарха. Резултатите показват, че Ричард бил висок и синеок, а неговите защитници са убедени, че той е несправедливо оклеветен.
Отричан или харесван последният английски крал загинал на английска територия, най-накрая ще получи подобаващо погребение за монарх.

Най-ново

Единична публикация

Избрани