Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България ще използва потенциала на Черно море за икономически растеж

[post-views]

репортер Мария Гуцева
оператор Борислав Василев

Възможностите на Черно море да подпомага икономическия и социален напредък и сътрудничеството на страните от региона бяха част от темите обсъдени на конференция в София. Гост но събитието беше еврокомисарят по околната среда Кармену Вела. Той посочи, че Европейският съюз присъства активно в политиките за Черно море и по новия програмен период за България и Румъния са предвидени 250 милиона евро за укрепване на сътрудничеството в региона.  
Целите, които България си поставя са постигането на устойчив растеж на синия сектор и използване на потенциала на Черно море. 
Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че развитието и модернизацията на пристанищната инфраструктура, приложението на интелигенти транспортни системи, ограничаването на вредните емисии от корабоплаването и развитието на круизния туризъм, са само част от приоритетите на транспортното ведомство.
За Украйна въпросът за политическите възможности за подпомагане на стопанския растеж е много актуален. Това заяви заместник–министърът за европейската интеграция на Украйна Оксана Рейтър. Като положителна стъпка за страната си тя посочи подписването и ратифицирането на споразумението за асоцииране към Европейския съюз.
Икономиката на Украйна се ориентира все-повече към европейските и световните пазари, допълни Рейтър. Тя изтъкна, че украинското правителство предприема реформи за стабилизиране на финансите и за възстановяване на икономиката на страната, което ще подпомогне и реализирането на успешна морска политика. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани