Информационен център на Министерство на oтбраната

Правителството иска да знае от къде са парите за сделката за „Виваком”

текст Милена Бояджиева

Българското правителство  наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка (КТБ) и обвиняемия Цветан Василев. Това се казва в позиция на правителството по повод сделката, при която фирми на обвиняемия се продават за едно евро на създадена специално за целта компания.
"Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции", се казва в правителствената позиция. "Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна членка от Европейския съюз се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност", се казва в нея и се призовават инвеститорите да предоставят информация за произхода на капитала си.
Специално създадената компания придоби от Цветан Василев 43% от „Виваком”, както и по 91% от капитала на военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", от НУРТС, от пийпълметричната агенция "Гарб" и от втория цифров мултиплекс "Фърст диджитал", който разпространява сигнала на БНТ. Само дълговете на мобилния оператор са 900 милиона евро. Едноличният собственик на компанията Пиер Луврие  е белгийски гражданин, но паспортът му е издаден в Москва и дълго е живял и работил в Русия.

 

 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top