Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна спира да купува руски газ от април

[post-views]

текст Красимир Белчев

Украйна обяви, че временно спира да купува руски газ. Мярката ще влезе в сила от 1 април, когато изтича съществуващият договор между двете страни. Независимо, че Киев по принцип разчита почти изцяло на руския газ за енергийните си нужди, от известно време страната диверсифицира и увеличи осезаемо вноса на синьо гориво от ЕС. Украинският енергиен министър Володимир Демчишин коментира решението си с думите:
„Нямаме нужда да купуваме газ от Русия. Няма абсолютно никакво оправдание да купуваме газ на по-висока цена от тази, която плащаме на Европа. Затова смятам, че трябва да спрем да купуваме газ от Русия.”
Украинското правителство смята, че заради поевтиняването на газът на световните пазари и увеличаването на вноса от Европа, е по-изгодно да предоговори условията за доставките на газ от Русия.
ЕК обяви, че вече подготвя нов кръг от преговори между Русия и Украйна за подписването на дългосрочен договор, с което да се гарантират редовните доставки на газ за Европа. Близо една трета от внасяното количество руски газ за ЕС минава през Украйна и с подобна сделка ще се избегнат бъдещи газови кризи, като тази през 2009 г. Припомняме, че тогава спорът между Украйна и Русия за цената на синьото гориво остави много страни, сред които и България, без газ през зимата. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани