Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Афганистан отвориха нова глава в двустранните отношения

[post-views]

текст Красимир Белчев

Президентът на САЩ Барак Обама обеща на афганистанския си колега Ашраф Гани да отложи пълното изтегляне на американския военен контингент от страната за края на 2015 г. В момента в Афганистан има 10 хиляди американски войници и според плановете в началото на 2016 г. техният брой трябва да бъде сведен до ниво защита на американските дипломатически служби в страната. Двамата лидери се споразумяха още военните бази в Кандахар и Джалалабат да се използват от американската армия и след края на тази година. За афганистанския президент присъствието на чуждестранни военни в страната, особено след изтеглянето на бойните контингенти от мисията на НАТО ИСАФ, ще ускори подготовката на местните сили за сигурност.
Гани заяви, че е доволен, че изтеглянето на 120-те хиляди международни войници не е довело до прогнозираната пропаст в сигурността и разпадането на страната. 
Подкрепата на САЩ към Афганистан се смята за рестартиране на отношенията между двете страни, които бяха достигнали до една от най-ниската си точка по време на администрацията на бившия президент Хамид Карзай. По време на посещението си във Вашингтон Ашраф Гани ще се ще говори пред генералната асамблея на ООН в Ню Йорк. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани