Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Здравка Евтимова с наградата „Блага Димитрова“

[post-views]

Лъчезар Лозанов

„Открито вглеждане в проблемите, които ни заобикалят. Борба – да преодолеем слабостта в себе си и на нашите сънародници. Нужно е да не се отдръпваме пред трудността, да не се предадем на унижението, а да се издигнем над него чрез знания и умения“, каза писателката Здравка Евтимова, когато в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ й беше връчена литературната награда „Блага Димитрова“ за 2015 г. „Само трудният път довежда до истина и до удовлетворение. По лесният път вървят всички. Той е отъпкана поляна. Пътят, прокаран през трудностите, се помни“. Писателката се надява, че е вярна на духа, който Блага Димитрова е заложила в развитието на българската литература. 
 Според нея трудно е сега, когато парите играят могъща роля, да се изкачи и пробие стена. Но това ни прави хора –  Евтимова цитира Блага Димитрова с призив да не се бяга от скалата, изпречила се на пътя ни, а да се изкачи – тя ще ни покаже гледка, която друг не е видял. 
Конкурсът е създаден през 1999 г., а от 2003 г. носи името на Блага Димитрова. Инициативите на гражданския форум са в подкрепа на каузата този ден да бъде празнуван като ден на майката. Наградата връчи доц. д-р Антоанета Тотоманова от Националния граждански форум „Българска“.  

Здравка Евтимова e автор на кратки разкази, публикувани в 30 страни, носителка на национални и международни награди, представител на най-новата българска литература. Романите й са публикувани в България и САЩ. Превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори, а също и произведения на наши писатели на английски. Секретар на българския ПЕН клуб.  Печели наградата „Балканика – 2013“ за най-добра книга от автор на страните от Балканския полуостров. 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани