Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пехотата получава 24 лодки

[post-views]

Андрей Рангелов

vodolazi_sv
Водолазите изпълниха професионално всички задачи по време на сбора
Сухопътните войски ще получат 24 лодки, както и друга екипировка за спасителни дейности по третата мисия на Българската армия. Това обяви заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов по време на водолазен сбор на дунавския бряг край Белене вчера. Сред присъстващите бяха командирът на Сухопътните  войски генерал-майор Андрей Боцев и 30-ина журналисти от български и чуждестранни, включително – рускоезични, медии. Военните водолази се гмуркаха в мътните, но тихи и бързи дунавски води, демонстрирайки прекарване на пътна нишка и издирване на потънала техника. Кулминацията на занятието настъпи, когато водолазите успяха да открият и издърпат с лебедка цяло ремарке, потопено на 4 м дълбочина.
Много се радвам, желая ви успех, до нови срещи, похвали воините заместник-министър Исмаилов. Заради отличната организация на подготовката на водолазите от БА той награди командира на в. ф. 28880 в Белене полковник Росен Арабаджиев с плакет на МО. Със заповед на началника на отбраната двама военнослужещи бяха удостоени с награди за проявения професионализъм и съобразителност при разузнаването на взривилия се склад в село Иганово.
Впечатлен съм от това, което видях на сбора, сподели пред репортерите Исмаилов. По думите му подготовката на водолазите и на всички български военнослужещи е на много високо ниво.
Заместник-министърът заяви, че Министерският съвет е отпуснал 588 000 лв. за оборудване на армията за спасителни дейности, включително за споменатите лодки, за пояси, гумени ботуши, въжета, облекла и друга подобна екипировка.
Ориентировъчната цена на една лодка, която е с извънбордов двигател, е 6000 лв., обясни генерал-майор Боцев. Той посочи, че в спасителните действия при бедствията от началото на годината досега са участвали над 150 военнослужещи. По думите му Сухопътните войски ще участват в 46 от общо 70-те международни учения у нас тази година, които са планирани още през 2014 г. Генерал-майор Боцев съобщи, че в батальона във Враца вече служат 200 души. С конкурс през юни ще бъдат назначени още 35, като кандидатите са над 2000. 

Фото Красимир Тодоров

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024