Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша приема постоянно американско присъствие

[post-views]

Полският министър на отбраната Томаш Шемоняк (на снимката) заяви, че страната му подкрепя постоянното присъствие на американски войски на нейна територия и е готова за това, съобщи ТАСС. Разговаряме по този въпрос. Подготвяме условията за постоянно присъствие, поясни той.
„Засега придаваме голямо значение на ротационното присъствие. Очакваме тази година близо 10 хил. съюзнически войници да участват в учения в Полша. Трябва да свикнем да виждаме американските си съюзници да пътуват из Полша“, добави Шемоняк. „Американците заявиха, че ще запазят военното си присъствие в Полша и Източна Европа, докато бъде необходимо“, посочи той.
През територията на Полша минават в момента колони от американски бронетранспортьори, пътуващи след маневри в Естония и Литва към базата си в Германия, където трябва да пристигнат на 1 април. Предвидени са многобройни спирания и срещи с населението. Това е логистична операция, но и демонстрация на сила, за да бъдат успокоени съюзниците, притеснени от действията на Русия, отбелязва АФП. Близо деветдесет бронирани бойни машини „Страйкър“, разделени в девет колони, участват в този своеобразен поход, потеглил от Литва и Естония.
През седмицата Втори полк на американските сухопътни сили, базиран във Филзек, в югоизточната част на Германия, навлезе в Полша и прекара нощта в Бялисток, в североизточната част на страната. Операцията е безпрецедентна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани