Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Участваме в 70 учения на НАТО

[post-views]

От средата на март започва период на засилени учения за Българската армия. Той ще продължи до края на ноември. Българската армия трябва да прави учения и тренировки, защото това е задачата на всяка една професионална армия, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев.
Трите вида въоръжени сили – сухопътни, военновъздушни и военноморски – ще участват в около 70 учения. Всички те са традиционни, като някои от тях се провеждат за 10-а година поред. В тях ще участват както съюзници от НАТО, така и армии на страните партньори на Алианса. Българските въоръжени сили ще бъдат част от над 20 учения в други страни – Гърция, Румъния, Албания, Полша, Германия. 
Не можем да правим компромис с бойната готовност, тъй като това би означавало компромис с националната сигурност, допълни министър Ненчев. 
В ученията ще участва различна военна техника както от българска страна, така и от партньорска. Транспортирането на оборудването и състава на частите, които ще участват в подготовката, започва още през следващите дни. Целта на всички учения, които са предварително планирани, е да се поддържа Българската армия в добра бойна готовност. Друга цел е постигането на по-висока съвместимост със съюзниците от НАТО и партньорите. За всички учения е направена предварителна координация и са изпратени уведомления до съседните страни, каквато е международната практика.

(БА)   

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани