Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Драма с нападателите в „А“ отбора

[post-views]

Александър Кирилов

Противно на коефициентите в букмейкърските къщи българският държавен футболен тим излиза единствено за победа срещу Италия. В събота от 21,45 „лъвовете“ ще играят с „адзурите“ в един наистина спорен мач, в който и двата тима са длъжни да спечелят. Италианците са на второ място в нашата предварителна група, но имат равни точки с първия в подреждането – състава на Хърватия. Българите са на цели пет точки от заветното трето място, което пък дава шанс за класиране през баражи. За първи път в историята финалите на континентален футболен шампионат ще се проведат с участието на 32 тима, а домакин ще бъде Франция. Именно участието на толкова много тимове накара ръководството на БФС да постави цел пред предишния наставник Любослав Пенев за задължително класиране. Последователните поражения от Хърватия у дома и от Норвегия в Осло отдалечиха родните състезатели доста от поставените задачи. Но нали нямаше никакви шансове и за класирането на световното първенство в Америка преди 21 години? Сега, разбира се, нещата са съвсем различни.
Със селекционера Петев се засичаме във фоайето на луксозния хотел край правешкото езеро. Питам го как са нещата около този мач, а той в неговия си стил: „Като ме познаваш, мислиш ли, че ще излезем за нещо друго освен победа?“. Усмихвам се. На него му вярвам. Знам, че за победи работеше и Пенев. Проблемът е във футболистите. Те все пак нямат избор при положение, че искат да направят нещо сериозно с кариерата си. Понечвам да питам защо е повикал Борислав Стойчев, а не Иво Иванов и защо Венци Христов от „Риека“ не е в състава, но получавам усмивка и покана за предстоящата пресконференция.
Всъщност кой и защо е повикан, си е работа на единствено на Петев. Всеки наставник си има виждания и стратегия. Добрата новина е, че травмата на Георги Миланов не е толкова сериозна, а Валери Божинов е напълно възстановен от настинката.
Със сигурност има две зони, в които Петев трябва да промени сериозно тактическата постройка. В центъра на отбраната пак ще играе Бодуров, но засега не е ясно, кой измежду Александров и Терзиев ще му партнира. Двамата защитници на „Лудогорец“ са далеч от върхова форма и това е проблем.
По-сериозната драма обаче е свързана с атаката. Поне едно полувреме ще играе Валери Божинов. Ако не се разсърди, както след последния мач, Ивелин Попов ще е зад нападателите, а вторият офанзивен футболист може би ще е Александър Тонев, който няма официален мач от месеци. Петев ще опита да се възползва от играта на италианците в линия с трима централни бранители и може би ще разчита на разнообразие с атаки по фланговете.
„Със сигурност няма да бързаме. В този мач емоциите няма да ни свършат работа. Радвам се, че дебютирам срещу Италия и се надявам на успешен резултат“, завърши Петев.
Дано България да има късмет. Италия не е това, което беше, но си остава… Италия.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани